SON DAKİKA
Hava Durumu

İBRET ALINACAK BİR OLAY VE HZ. İBRAHİM

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2022 16:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2022 16:10
Kıymetli okuyucularım.
 Hz. İbrahim(a.s) Peygamber devamlı sofrasında misafir bulunmasına dikkat eden bir özelliğe sahipti. Bir hafta evine kimseler uğramadı. Bu arada yalnız bir ihtiyar adam gördü. Hiç tereddüt etmeden onu sofrasına davet etti. İbrahim Peygamberin misafirhanesinde çalışan görevliler yürümekte güçlük çeken ihtiyar adama koşarak yardım ettiler. İltifat edip yer gösterdiler. Hep birlikte sofraya oturulup, yemeğe başlandı. Herkes besmele çekti. Fakat bu ihtiyar adam besmele çekmedi. Allah’ın adını anmadı. İbrahim Peygamber’in bu işe canı sıkıldı. İhtiyara sordu. Yiyeceğimiz nimetleri verenin adını anmak şart değildir” dedi. İhtiyar ama ben bir ateş gedeyim(ateşe taparım) deyince duruma çok üzülen peygamber ihtiyarı sofradan kovdu. Biraz sonra İbrahim Peygamber bir sesle irkildi. Yüce Rabbimiz, İbrahim Peygamberi kınıyordu. Ya İbrahim ben bu ihtiyara yüz yıldır rızık ve hayat veriyorum. Ben ona bir öğün bile yemek vermeye sabredemedim. O ateşe secde ediyor diye sen neden cömertliğinden vazgeçiyorsun denildi. İbrahim Peygamber bu uyarıyı alır almaz koşarak adamın peşinden yetişti. Olanlardan dolayı özür diledi. İhtiyar sebebini sorunca İbrahim Peygamber olup bitenleri anlattı. Bunun üzerine ihtiyar düşmanı için dostunu azarlayan bir Allah ne kadar büyüktür diyerek imana geldi.
Kıymetli okuyucularım. Tenkit etmek, kızıp azarlamak yerine zorlaştırma ve korkutmak yerine, kolaylaştırıp müjdeleyici olmak en doğru uygulamadır. Bu bağlamda Sevgili Peygamberimizin(ona selam olsun) şu davranışı çok manidardır. Çölden gelen ve yeni Müslüman olan bir genç mescitte ayağa kalkarak Ey Allah’ın Resulü evimden Ayrılalı 6 oldu. Ben zina yapmak zorundayım dediğinde, Ashap o genci linç etmek istiyor. Sevgili Peygamberimiz bırakın diyore ve gence dönerek senin anan, bacın, hanımın var mı diye soruyor. Var Ey Allah’ın Resulü cevabını alınca buyuruyor ki: “Onların biriyle zina yapmasını ister misin? Genç istemem Ey Allah’ın Resulü. Vallahi öldürürüm dediğinde. Şanlı Peygamberimiz noktayı koyuyor. O halde senin zina yapacağın birisi birilerinin anası, bacısı ve hanımı değil mi, sen nasıl bunu istiyorsun buyurduğunda o genç söyle cevap veriyor. Ben bunları düşünmedim, siz benim ufkumu açtınız. Pişman oldum, af ve özür dilerim Ey Allah’ın Resulü diyor ve utancından ağlamaya başlıyor. Rabbimiz yoluna güzel mevize(örnek) ve hikmetli(ikna edici)şeylerle davet ediniz ayeti bu manada bizlere örnek olmalıdır. Kıymetli okuyucularım.
 Cennette cehennemde kimsenin tekelinde değildir. Bize düşen görev ikna edici misallerle Allah ve Resulü’nün mesajlarını anlatmaktır. Anlatırken de nezaket kurallarına dikkat etmede fayda vardır. Toplum olarak İslam’ın emir ve prensiplerine çok ihtiyacımız vardır. 15 Ekim Cumartesi günü bir tv kanalındaki sokak mülakatında her 10 kişiden 8’inin İslam’ın şartını dahi bilmediğini görünce inanın çok üzüldüm. Vah bizim halimize dedim. “Çok acil olarak camilerde Tahrir dersleri denilen dini bilgilerin verilmesine ihtiyaç olduğuna inandım.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda devreye girmelidir.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.