SON DAKİKA
Hava Durumu

Hırsızlık ve Toplumdaki Yankıları

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2022 16:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 16:51
Kıymetli Okuyucularım
Kamuya (toplum) ya da başkasına ait olan bir malı ya da bir aleti korunduğu yerden yahut yerleştirilip koyulduğu yerden sahibinin bilgisi dışında gizlice almanın adı “HIRSIZLIK”tır. Mala ve mülkiyete (mülkiyet hakkına karşı) işlenen temel suçlardan birisidir. İslam dini, emeği ve mülkiyeti kutsal saymıştır. Mala ve mülkiyete haksız yere el uzatmayı cezalandırmıştır. Bu itibarla bütün ilahi dinlerde ve hukuk düzenlerinde (adalet kavramında) olduğu gibi İslam dininde de hırsızlık hem hukuk düzeni açısından hem de dinen ve ahlaken büyük günah ve ayıp sayılmıştır. Kuran’da “Hırsızlık eden erkek ve kadının yaptıklarına karşılık Allah’tan bir ceza olarak ellerini kesin” buyrulmuştur. Maide Suresi- ayet 38. Şanlı Peygamberimizin (ona selam olsun) uygulaması da böyle olmuştur. Hırsızlık suçunu hangi şartların işlenmiş sayılacağı, cezanın uygulanabilir şartları, tekrar işlenmesi zengin bir hukuk kavramı oluşturmuştur. Ayrıca (hırsızlığa) zorlama, açlık, zaruret, tehdit gibi hallerde yapılan hırsızlık, kısmen de olsa değerlendirilir, gerekirse “af” uygulanır. Burada bilinmesi ve üzerinde durulması gereken  nokta şudur. İslam hukuk sisteminde cezalar, suçu önlemek ve caydırıcı olmasını sağlamak için alınan tedbirlerdir. Gaye birilerini cezalandırmak değil suçu önlemektir.
Kıymetli Okuyucularım
İslam dini “Gasp ve Yağma”yı da yasaklamıştır. Başkasına ait bir malı zor kullanarak, cebir uygulayarak almak olan gasp, hırsızlıktan daha ağır cezaları gerektirir. Bu bağlamda sevgili peygamberimiz,”malı uğruna ölen şehittir” buyurmuştur. -221, 222. Ayrıca İslam  “İster hırsızlık olsun, ister gasp olsun, her ikisi de haksız iştir ve haramdır. Bir kimsenin canına, vücuduna ve bünyesinin bütünlüğüne yönelik olan bütün davranışlar hem büyük günahlardan sayılır, hem de ağır suçlar arasına girdiği için bazı maddi müeyyideler (yaptırımlar) gerektirir. Gasp ve hırsızlık gibi başkasına ya da devlete ait bir malı itlaf etmek (bilerek zayii etmek) de haramdır. Özelllikle kamu güvenliğini ve düzenini bozan davranışlar hem dünyada hem ahirette cezalarını çekeceklerdir.
Kıymetli Okuyucularım
Konu çok detaylı olduğu için ben günümüzde yapılan gasp, itlaf ve hırsızlıktan söz etmek istiyorum. Allah aşkına çalınmadık neyimiz kaldı. Camilerde, okullarda, hastanelerde, evlerde, mağazalarda, sokaklarda, yani her yerde hırsızlık var. Rögar kapaklarından, elektrik kablolarından, çeşme musluklarından, otomobillerden, çöp bidonlarına kadar. Bir de bu hırsızların onlarca sabıkası çıkıyor. Sonra “adli kontrolle” serbest bırakılıyor. Hayret etmemek mümkün değil. Bu kirli manzara iktidarı da açıktan yıpratıyor. Ben dâhil insanlar merak ediyor. “Adalet bunun neresinde”..
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.