SON DAKİKA
Hava Durumu

HIRS VE KANAAT ÇOK İYİ ANLATILMALIDIR

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2022 16:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 16:49
Kıymetli okuyucularım.
"Hırs başladığı anda saf ve temiz duygular biter" diyen Balzac sanki günümüzde ışık tutmuştur. Merhum Ahmet Rufai'de şu tespiti yapmıştır: "Kul kanal sahibi olduğunda hürdür. Hırsa kapıldığında köle olur." Hırsın çeşitleri vardır. Kısaca göz atacak olursak şunları sıralayabiliriz:
1- Mal, mülk ve para hırsı. Hem geçmiş yıllarda hem de günümüzde meydana gelen nice çirkin ve kirli işlerin temelinde yatan gerçek bu hırstır.
2- Makam mevkii ve söz sahibi olma (niyasi hırs). Dünya geneline baktığımızda (Türkiye dahil) çıkan kargaşaların, tartışmaların hatta darbelerin temelinde yatan gerçek, makam, mevki ve söz sahibi olma yani yönetme hırsıdır. 1938'den itibaren yani Atatürk'ün vefatıyla başlayan siyasi tartışmalar 27 Mayıs 1960 Darbesi ve ondan sonra meydana gelen üzücü hadiselerin sebebi yönetmek arzusudur. Elbette bunları ilaveten ideolojik düşünce ve anlayışlar da söz konusudur. Saf ve temiz duyguları bitiren ve insanı köleleştiren hırs ona müptela olan kişilerin oldukları topluma da verdikleri maddi ve manevi zararlar çok fazladır.
Kıymetli okuyucularım.
 Kanaat çok güçlü bir otokontrol unsurudur. Davranışlarımızın planlanmasında rol oynar. İnsanın ihtiraslarını ve kaprislerini yenmesi için “kanaat” en iyi silahtır. Kişide doyumsuz hale gelen “istekler” ancak “kanaat” vasıtası ile frenlenebilir. Ölçü olarak “yiyiniz içiniz dalar israf etmeyiniz” emri yeterlidir. Kanaat sahibi olan toplumlarda “mutlu ve huzurlu” ortamlar oluşur. İhanetler ve ahlaksızlıklar yok olur. İrademizin terbiyesi için “kanaat” önem taşır. Kanaat sahibi insan çalışkan olur. Tembel tembel oturmaz. Başkalarına da yardımcı olur. Bölüşmeyi sever. “Rabbena-hep bana” demez. Helal ve harama dikkat eder. Milli ve manevi değerlerini korur. Vatan sevdası vazgeçilmezidir. Hırsızlığa arsızlığa dilenciliğe ve kendine acındırmaya asla tenezzül etmez. Adaletten ayrılmaz. Haklarını korur ve mücadelesini verir. Kanaat sahibidir amma uysal ve abdal değildir. Hiç bir zaman hırsınız esiri olmaz. Hürriyet aşığıdır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.