SON DAKİKA
Hava Durumu

HEM GÜLDÜREN HEM DE DÜŞÜNDÜREN FIKRALAR (1)

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2021 16:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 16:48
Utanmaz sensin. Bir zamanlar Buhara'da Sadri Cihan adında bir zat varmış. Çok cimri olduğu için isteyenlere ve muhtaçlara asla yardım etmez, sadaka vermezmiş. İhtiyarın birisi adamdan sadaka istemiş ve çok ihtiyacı olduğunu söylemiş. Adam vermemiş. İhtiyar tekrar isteğini yenileyince, cimri adam kızmış ve ihtiyar amcaya bağırmış. "Sen ne utanmaz adamsın" demiş. Bunun üzerine İhtiyar amca: "Asıl utanmaz sensin bu dünyada yedin yuttun. Bir de bu alemi de, öteki alemi de kazanmak istiyorsun" cevabını vermiş. Bu cevap karşısında cimri ihtiyara ikramda bulunmuş. Fıkra Mesnevi'den alınmıştır. Helal, haram demeden yiyenlere ders olsun.
Kanuni Sultan Süleyman, meşhur Şair Baki'ye bir hareketinden dolayı fena halde kızmış ve "Baki bed nef-yi ebed Bursa'ya illet" şeklinde bir ferman çıkarmış, yani Bursa'ya ebedi sürgün edildiğini Bakiye bildirmiş. Bunun üzerine Baki şu cevabı vermiş: "Ne gam azm-ı belet nef-yi ebet oldunsa, Ey Baki bilirsin ki cihan mülkü Süleyman'a değil baki." Yani diyor ki: "Ey Baki Bursa'ya ömür boyu sürgün oldunsa, üzülme. Bu dünya Süleyman'a da kalmayacak. Ey Süleyman kızgınlığını açığa vurdun. Bu bu köhne dünya ne sana bakidir, ne de bana bakidir." Not burada düşünenler için müthiş ibretler vardır. Makam, mevki sahipleri de onları terkedecektir.
İbrahim Ethem Hazretleri satın aldığı hurmalardan yanlışlıkla karışan bir hurmayı yediği için 40 gün yaptığı ibadetlerden haz duyup zevk almadı. O sırada Şam'a gitti ve bir sohbete katılmak istedi. Onu sohbete almadılar. Bunun üzerine İbrahim Ethem Medine'ye döndü ve hurmanın bedelini verip sahibi ile helalleşti. Not: bile bile, göz göre göre, helal haram demeden yiyenler deveyi hamuduyla yutanlar için "Cehennem ne kötü uğraktır" mealindeki ayet yeterlidir.
Bir genel müdür ve yardımcısı daire memurların kendilerini sevip sevmediklerini öğrenmek için, tebdili kıyafet ederek, maske takarak daireyi gezerler. Bir memura, "Genel müdür ve yardımcıları için ne düşünüyorsun nasıldırlar" diye sorunca memur hiç düşünmeden: "İkisi de zift yapışkandırlar" der. Cevabı duyan müdür ve yardımcısı maskeyi çıkarırlar. Memur kim olduklarını görünce, durumu telafi edip düzeltmek için: "Efendim salı günleri çok usandırıcı. Çarşamba tamamen yorgunluk. Perşembe bitkinlik cuma ve cumartesi günlerinin hemen bitmesini istiyorum. Bitsinler ki onları bir an önce göreyim. Çünkü onları çok özlüyorum" der. Not: Yağcı ve yalaka takımı tiplerin manzarası budur. Açık örneği siyasi oluşumlardır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.