SON DAKİKA
Hava Durumu

GİYİNME, ÖRTÜNME, SÜSLENME VE TESETTÜR

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2022 16:38
Kıymetli okuyucularım
Canlılar içinde insana has bir davranış olan giyinme, örtünme ve güzel görünme arzusu bazı gayeleri gerçekleştirmeye yöneliktir. Örtünme ve süslenme, güzel görünme dini açıdan önemlidir. Çünkü insanların bu konudaki zaafları, yönelebilecekleri aşırılıklar ve sapmalar cinsler (kadın-erkek) arasındaki dengeyi bozabilecek endişesi vardır. Bu itibarla İslam dininde konu geniş olarak ele alınmıştır. Giyinmek belli kültür, örf, adet, gelenekleri kapsadığı gibi dini inanç ve ibadetlerimiz bakımından da önem arz etmektedir. İnsana mahsus olan örtünme beraberinde giyim kuşam ve güzellik arayışını da getirmiştir. Bazı uç ve sivri ferdi hareketler hariç tutulursa çıplaklık her dönemde toplumsal vicdanları ve sağduyu sahiplerini rahatsız etmiştir. Onlara göre çıplaklık arsızlık, hayasızlık ve ahlaksızlık olarak görülmüştür. Onun için hem bireyler hem de toplumlar örtünme konusunda tarih boyu farklı din, inanç ve kültürlerin etkisinde kalmışlardır. Moda, dış etkenler, taklitçilik, yabancılaşma ve toplumsal çözülme sonucu meydana gelen süslenme arayışları devamlı değişmiştir. Aynı inancı paylaşmalarına rağmen örtünme konusunda farklı çizgiler ortaya çıkmıştır.

Kıymetli okuyucularım
İslam dininin örtünme emri kişinin ruh sağlığını fıtri (yaratılış) yapı ve onuruna toplumun genel ahlakını koruma, cinseler (erkek ve kadın) ve insanlar arası münasebetlerde dengeyi gözetme, insan haysiyetine yakışır bir cinsi hayat ve aile hayatını koruma gibi çeşitli gayelere yöneliktir. Erkek ve kadının farklı hükümlere (kurallara) tabi olması da iki ayrı cinsin yaradılış özelliklerini gözetilerek yapılmış bir ayrımıdır. Vücudun açılması gösterilmesi ve bakılması dinen haram (yasak) olan yerlerine ve organlarına dini literatürde (anlayış ve prensiplerde) avret tabir edilir. Setr-i avret tabiri erkek ve kadının namaz dışındaki örtünme vecibesini de (emrini de) belirtmekle birlikte daha çok namaz esnasında (kılarken) belli uzuvların organların örtülmesini ifade eder. Yani o anlamda kullanıldığını anlatır. Namazda avret yerlerinin örtülmesi, hem kadın için hem de erkek için dini bir görev ve namazın geçerlilik şartı olduğu gibi namaz dışında da yine dini bir vecibe (görev) niteliğindedir. Ancak örtünmenin sınırı cinslere ve aradaki mahremiyetin (evlenme engeli sayılacak derecede yakınlığın) bulunup bulunmamasına göre farklılık taşıyabilir. O yüzden İslam fıkhında (Dini emir ve kurallarının anlatılmasında) örtünme, namazda örtünme yakınlarına ve yabancılara karşı örtme şeklinde üç ayrı açıdan ele alınmıştır.

Kıymetli okuyucularım
Erkeğin namazda örtülmesi gereken yeri ile namaz dışında erkeklere ve hanımdan başka kadınlara karşı avret yeri, göbek ile diz kapağı arasında kalan bölgedir. Kadınların kadınlara ve aralarında evlenme engeli bulunan erkek akrabasına karşı avret yeri, erkeğin erkeğe karşı olan avret yeri gibidir. Kadınların yabancı erkeklere karşı eli, güzü, ayakları hariç kalan yerleri haramdır. Bakınız İslam İlmihali Cilt 2. Sayfa 70-71 Diy. İş. Bşk. DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.