SON DAKİKA
Hava Durumu

FETVAYA BAK HİZAYA GEL

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2020 17:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2020 17:43
Memleketten bir yakınım ziyaretime geldi. Sohbet anında “Hocam niçin sakal bırakmıyorsun. Bizim orada bazı hocalar diyorlar ki, mahşer gününde toplanma yerinde Peygamberimiz bakacak. Sakalı yoksa git sen bizden değilsin diyecek ve sakalı olmayanı ümmet olarak kabul etmeyecekmiş. Sen ne dersin” dedi.
Ben önce güldüm. Sonra da “Hapı yuttuk desene” diye takıldım.

Çok sık kullandığım bir ifade var. “Dinin derisine yapışanlar” diyorum. İslam dininde doğruluk, dürüstlük, merhamet, hak ve hukuka riayet etmek, adil olmak, haramdan kaçmak, helale koşmak, haya ve edebi muhafaza etmek, nesli, malı ve dini korumak çok önemlidir. Hangi vicdan, hangi delil ve hangi görüşe dayanarak, Allah Resulü’nü maske olarak kullanmak cüretine girişiyoruz.

“İlimsiz tasavvuf zındıklıktır” diyen İmam-ı Rabbani ne güzel söylemiş; “Nass nedir? Farz nedir? Vacip nedir? Sünnet nedir? Sünnetin çeşitleri nelerdir? Şeri hükümler ve şeri kaideler nasıl uygulanır? Vacibin kısımları nelerdir? Haramlar ve kısımları nelerdir? Ruhsat, azimet, maslahat, sebep ve kısımları, örf ve örfün uygulanması nasıl olmalıdır? Kitaplarımızda “sahih örf, fasit örf diye konular vardır.Sahih örf, a) Örfü umumi b) Örfü hususi diye ikiye ayrılır.

Şanlı Peygamberimizin (sav) İslam dininin bir beyanı, bir emri olarak tebliğ etmediği tabii olan hareketleri vardır. Onun yiyip içmesi, giyinmesi, sakal bırakması, bıyığını kırpması gibi işleri bu tür sünnetlerdir. Bunlar güzel şeylerdir. Bunları yapmak Hz. Peygamberimize hürmet ifadesidir. Ancak terk edip, yapmayanlar için ceza veya kınama asla söz konusu değildir. Birisi çıkar da bunlar dinin kesin emirleri diye telakki eder ve dayatırsa, dinde olmayan bir “bidat” icat etmiş olur. Her önüne gelen din adına fetva veremez, vermemelidir.
Konuyla alakalı bir fıkra anlatayım. Delikanlı Ramazan’a bir hafta kala evlenmiş. Bey, bayan ikisi de oruç tutarlar. Bir gün köyün hocasına genç sorar. Hocam ikimiz de oruçluyuz. Arada bir ben eşimin ellerini yanaklarını okşuyorum. Oruca zararı olur mu? Hoca evladım helalindir ama iftardan sonra ilgilen der. Genç başka bir hocaya gider. Sorusunu sorar. Hoca der ki; “Uşağum kalbini bozma istediğin kadar sev. Zarar etmez” der. Bir akşam teravihten sonra arkadaşları “Ula Ali sen bu işleri nasıl yapıyorsun?” dediklerinde Ali lafı yapıştırır. “Size ne oğlum? Ben kafama göre bir hoca buldum. İstediğimi yaparım” der. Anlayın artık.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.