SON DAKİKA
Hava Durumu

FASIKLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 23.06.2022 17:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 17:26
Kıymetli Okuyucularım.
Tövbe Suresi’nin 24’üncü ayetinde Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey Peygamber (Muhammed s.a.v.) onlara de ki: Eğer babalarınızı, oğullarınızı, kardeşlerinizi, eşlerinizi, aşiretlerinizi, akrabalarınızı, kazandığınız malları, iflas etmesinden korktuğunuz ticaretinizi, beğendiğiniz meskenlerinizi (makam ve mevkilerinizi) Allah’tan, Peygamberden ve Allah’ın dini uğrunda cihad etmekten daha çok seviyorsanız, Allah’ın azap emribaşınıza gelinceye kadar bekleyin. Allah fasıkları doğru yola ulaştırmaz.” Kuran’da 15 sure ve 34 ayette fasıklardan bahsedilir. Tövbe Suresi’nin 67’inci ayetinde ise: “Şüphesiz münafıklar, fasıkaların ta kendileridir” buyurmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bastırmış olduğu Kuran-ı Kerim Meali’nde “Fasık, Allah’a itaat çizgisinden dışarı çıkan kimse” olarak tarif edilmektedir. Ayrıca yalancı, günahkar, kötülük yapan anlamlarında olduğu da ifade edilmiştir. (Bakınız, Kuran Meali sayfa 4. Dip not 5.)

Kıymetli Okuyucularım.
Enbiya Suresi’nin 74’üncü ayetinde Lut Kavmi’nden bahsedilirken:”Gerçekten onlar kötü bir toplum idiler. Fasık (Allah’ın emrinden çıkan kimseler) idiler” buyrulmuştur. Yine Ankebut Suresi’nin 34’üncü ayetinde Lut Kavmi’nden bahsedilmekte ve “ Şüpesiz biz bu memleket halkı üzerinde fasıklık ettiklerinden dolayı gökten bir azap indireceğiz ” buyurarak, fasıklığın topluma zarar getireceğini bildirmiştir. Secde Suresi’nin 20’inci ayetinde: ”Fasıklık edenlere gelince, onların barınacağı ateştir. Oradan her çıkmak istediklerinde, oraya döndürülürler ve onlara ‘Yalanlamakta olduğunuz ateş azabını tadın’ denir” buyrulmuştur. Ahkaf Suresi 20’nci ayette ise: ”Dünyadaki hayatınızda güzelliklerinizi bitirdiniz. Onların zevkini sürdünüz. Bugün ise yeryüzünde haksız yere büyüklük taslamanızdan ve yoldan çıkmanızdan dolayı, alçaltıcı bir azapla cezalandırılacaksınız.” Mesajı fasıklar içindir.

 Kıymetli Okuyucularım.
Yeryüzünde ve bulunduğu toplumda fesad çıkaranları ve kendilerini büyük görenleri Allah sevmez. Rabbimiz ahiret yurdunu alçak gönüllü ve kibirdan uzak duranlar için tahsis etmiştir. Bu yüzden, İsra Suresi’nin 37’nci ayetinde: “Yeryüzünde kibir ve azametle (gururla) yürüme” buyurmuştur. Lokman Suresi’nin 18’inci ayetinde ise: “Kibirlenip insanlardan yüzünü çevirme. Yeryüzünde çalımla yürüme. Çünkü Allah kurulup öğünenlerin hiç birini sevmez” buyruluyor. Bu bağlamda Kasas Suresi’nin 76-81. yani 6 ayeti mal ve makamıyla (varlığı ile) öğünen Kuran’dan bahsederek bizleri uyarmaktadır.
 Fasıkların özellikleriyle ilgili tefsirlerde ve hadis kitaplarında çok geniş bilgiler mevcuttur. Onları tanımak için geniş bilgi ve birikimlere ihtiyaç vardır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.