SON DAKİKA
Hava Durumu

FAHİŞ FİYATLARIN SEBEPLERİ VE MESULLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2021 16:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 16:16
Kıymetli okuyucularım. Üretim, tüketim, iş bölümü, değişim ve paylaşım ekonomik düzen bakımından önemlidir. Bunlar belli bir kanun ve sistem içinde yürümek mecburiyetindedirler. Hiçbir toplum bu kanun ve sistemi inkâr edemez. Hatta ihmalde etmemelidir. Aksi halde toplumda sosyal, kültürel, politik ve siyasi problemler ortaya çıkar. Serbest piyasa denilen liberal sistemin en büyük hatası ekonomi kanunlarını başıboş bırakmasıdır. Kontrol edilmeyen, denetlenmeyen, şahısların insafına terk edilen ekonomi kara borsayı, stokçuluğu, fahiş fiyat oluşmasını, dengenin bozulmasını kaçınılmaz kılar. İnsafsızların sayılarını çoğaltır. Tıpkı bugün olduğu gibi… Ev fiyatları, kiralar, gıda ürünleri, sebze ve meyveler, elektrik faturaları, doğalgaz ve petrol ürünlerine yapılan zamlar. Artık insanlar rahatsız olmaya başladılar. Atalarımızın tabiriyle "Alavere dalavere" hırs ve para tutkusu prim yapmaya başladı. Sosyal denge bulmaya başladı.
Kıymetli okuyucularım. Toplum olarak aldatılıyoruz. Vay efendim şu kadar ev satıldı, bu kadar araba satıldı, bilmem kaç adet beyaz eşya satıldı. Piyasada para var. Yokluktan bahsedenler yalan söylüyorlar. Hoppala öp babanın elini. Kim yalan söylüyor, bakalım. İhtiyacı olmadığı halde bir yerine onlarca ev daire alanlar, ihtiyacı olmadığı halde onlarca lüks araba alıp stoklayanlar, ihtiyacı olmadığı halde yüzlerce beyaz eşyayı alıp depolarına koyanlar. Kimler yalan söyleyenler? Kimler? Bu arada yabancıların satın aldığı gayrimenkuller hariç. Piyasaya at gözlüğüyle bakanlar o gözlükleri çıkarırlarsa gerçekleri görürler. Benim tabirimle elit tabaka denilen bu kapitalistlerin çocukları bile askerliklerini para ile yapan tiplerdir. Mitolojide para tanrısı Mamon'dan bahsedilir. Kapitalizm Mamon'un kurallarını bir hayli çoğaltmışa benziyor.
Kıymetli okuyucularım. Tenkit yaparken imkân ve çözüm yollarını da aramak gerekir. Geçmiş yıllarda çarşı ve pazarda fahiş fiyat artışlarına şahit olmuştuk. Çare olarak halk pazarı kurulmuştu. Üreticinin güvenliğini sağlamak kaydıyla tarlasından çıkardığı ürünü arabaya yükleyip İstanbul'a ve diğer şehirlere götürüp belediyelerin gösterdiği yerlerde halk pazarında satıyordu. Bundan rahatsız olan çakallar, pazar mafyası belli yerlerde üreticiyi tehdit etmiş ve dövmüştür. Bizzat kendim Marmara Ereğlisi'ne gezmeye gitmiştim. Taze fasulyenin, biberin kilosunun o gün için 1500 (Bin beş yüz) TL olduğunu gördüm. Bu ürünler Yenişehir'de 275 (İki yüz yetmiş beş) TL'idi. Köyümüzden üç buçuk ton biber, fasulye alıp Ereğli'ye götürdüm. O çakallardan 3 tanesi yanıma geldi ve satamazsın dediler. Siz alın toptan 550 (Beş yüz elli) kuruştan veririm dedim. Almayız dediler. Neticede taşıma ruhsatlı silahımı kuşağıma çektim de jandarma komutanlığını arayarak malımı sattım. İşte formül işte çare... Yeter ki leş kargaları üreticilerimizi tehdit etmesin. Güven sağlansın. Elbette bu formül birilerinin işine gelmez. Değilse çare çok var.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.