SON DAKİKA
Hava Durumu

ERMENİ UŞAKLARI VE FAALİYETLERİ – 2

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2019 21:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2019 21:39
Ermenilerle ilgili çok sayıda yayınlar yapılmıştır. Ancak bunlardan birçoğu konuya objektif olarak yaklaşmaktan uzak kalmışlardır. Ermeni tarihi halen bilimsel temellere dayandırılmamıştır. Bunun sebebi de köklü bir Ermeni tarihi olmayışıdır. Ermeni aydınları “Yeniden bir tarih yapmak” gerektiği yaklaşımındadırlar. Bunu sebebi ise Ermeni tarihçilerinin eserlerinin tahribatlarla ve yalanlarla dolu olduğu içindir. Ermenilerin yaşadıkları bölgenin Anadolu’ya göç yolu üzerinde bulunması ve kavimlerin bu yol üzerindeki Ermenilerle çatışmak zorunda oldukları malumdur.  Bu nedenle bölgede hakimiyet kuran devletlere tabi olarak yaşadıkları ve tarih boyunca bağımsız bir Ermenistan kuramadıkları açıktır. Coğrafi bölge olarak tartıştıkları Ermenistan iddiaları ise mesnetsiz kalmıştır. Ermeniler özellikle Bizanslıların Anadolu’ya hakim oldukları dönemde dini çekişmeler sebebi ile zulüm görmüşler ve sürgün edilmişler hatta toplu katliamlara maruz kalmışlardır.
Bölgedeki Bizans hakimiyeti İslam’ın güçlenmesiyle sarsılmıştır. Araplar ile Bizans mücadelesini Türk kavimlerinin izlemesi ile özellikler Selçuklular döneminde mücadele hızlanmıştır. Osmanlılar Bizans’ı yıkarak geniş bir alanda hakimiyet kurmuşlardır. Bu son uç aynı zamanda Ermenilerin tarih boyunca kavuştukları en rahat dönemin başlangıcı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilerle ilgili gelişmeler şöyledir;
1839 Gülhane Fermanı ile genel anlamda Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki fark kaldırılmıştır. Böylece Ermeniler bazı imtiyazlara sahip olmuşlardır. İlk defa 1853’deki Osmanlı-Rus Savaşı’nda kendilerini ihtilalci olarak niteleyen bazı Ermeniler, Ruslara yardım etmişlerdir. 1856’daki Paris Antlaşması’nda “Hristiyanlara ıslahat” bütünü içerisinde ilk kez Ermeni ismi geçmiştir. 1856’daki Islahat Fermanı ile patriklere bazı yetkiler verilmiştir.
1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşları’nda Ermenilerin olumsuz davranışları netleşmiş, ordunun ve halkın gücünü kırmak için bozguncu hareketler, isyanlar, yaşadıkları yerlerdeki halka yönelik zulüm ve silahlı çeteler oluşturdukları görülmüştür.
1878 (Yeşilköy) Ayastefenos Antlaşması’na Ermeni ruhanilerin gayretleri ile ve Rusların aracılığı vasıtasıyla “himaye ıslahat” anlamında bir madde konulmuştur. Bu madde küçük değişikliklerle 1878 Berlin Antlaşması’na da dahil edilmiştir.
Ermenilerin yaşayacakları altı ilde ıslahat önerilmiştir.
1880 yılında Avrupa devletleri Rusya’nın baskısıyla Babıali’ye Ermeni Islahatı için nota vermişlerdir.
1887’de Cenevre’de Hınçak Komitesi, 1890’da Tiflis’te Taşnak Komitesi kurulmuştur.
Ermeni iddialarının ve siyasi isteklerinin açık hale gelmesine sebep olan ve silahlı eylemlere başlayan bu komitalar Osmanlı İmparatorluğu içerisinde sinsi faaliyetlerde bulunmaya başlamışlardır.
Devam edecek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.