SON DAKİKA
Hava Durumu

EKONOMİ ZAMLAR VE AYARLAMALAR

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2022 19:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2022 19:07
Kıymetli okuyucularım.
Pratik olarak ifade etmek gerekirse ekonominin içinde bulunduğu manzaraya verilecek isim 'önce bindir sonra indir' şeklinde ifade edilebilir. Sosyal hayatımızda şahit olduğunuz bazı hadiseler buna benzer. Onun ismi de 'önce karıştır sonra barıştır' formülüdür. Ne oldu da bir anda 8 lira olan dolar 18 liraya yükseldi. Ona paralel olarak elektrik, doğalgaz, petrol ürünleri, sebze ve gıdalar tavan yaptı ve toplum gerildi. Bir anda günlük ve gecelik zenginler türedi. Alınteri ve helal kazançların yanında, hile ve entrikalarla gayri meşru yollardan yeni gelirler elde edildi. Bulanık suda balık ağlamayı seven avcılar misali birileri piyasanın suyunu bulandırdı ve para avlamaya devam etti. Rahmetli S. Ahmet Arvasi Türk İslam Ülküsü isimli 2. kitabının 38-39. sayfalarında bunları şöyle tarif ediyor:
"Hile ile gayri meşru yollarla ele geçirilmiş mal ve mülklere, yerde sürünen devlere, yükselmiş cücelere, sömüre sömüre (çala çala) balon gibi olmuş sülüklere, sömürüle sömürüle (aldatıla aldatıla) iskelete dönmüş kişilere, ailelere, sınıflara, milletlere ve devletlere rastlıyoruz" diyor.
Kıymetli okuyucularım.
Hem toplumun hem de fertleri rahatsız ve tedirgin eden bu haksız ve adaletten yoksun ortam insanları rahatsız etmektedir. İşin en garip tarafı ise haksızlıkları ve adaletsizlikleri istismar ederek zenginleşen mülk edilen tiplerin pişkinliğidir. Kıyaslamak gerekirse Kuran'daki şu uyarı yeterlidir. "Kendilerine yeryüzünde 'Fesat çıkarmayın' denildiği zaman onlar, 'Biz ancak ıslah edicileriz' derler" Bakara Suresi Ayet 11. Bu fırıldakları çevirenler, ortama göre maske kullanırlar. Maskeler bazen ideolojik, bazen siyasi olur, bazen inançlar kullanılır, bazen de yağlı ballı köfteli kebaplı sofralardan kalkarak mağdur insanların yanında olduklarını iddia ederler. Sorarsanız onlar, sosyal adaletçidir, hümanist, dindardır ve doğruluktan yanıdırlar.
Kıymetli okuyucularım.
Zamları kimler yaptı? Fiyat güncellemelerini kimler ayarlıyor? Önce zamları bindirip sonra nasıl indiriyorlar? Piyasa özelleştirme yöntemi ile şahısların insafına nasıl bırakıldı? Milli paranız olan Türk Lirası hala Dolar'ın, Euro'nun ve altının karşısında istenilen seviyeye gelemedi. Hatalar bir çırpıda sırıtmaya başlayınca ilgililer suçlu aramaya başladı. Halbuki atalarımız: "Mühür kimdeyse Süleyman odur" diyerek meseleyi çözmüşler. Bu ülkede usulsüz, torpile dayalı krediler verilmiş, gün gelmiş bankalar soyulmuş, adamlar kaçırılmış karşılığında fidyeler istenmiş, gümrüklerdeki rüşvet ve vurgunu önleyen Gün Sazak gibi bakanlar şehit edilmiştir. Onun için pusuda bekleyen vurguncuların tezgahlarına düşmemek adına maske ve rantiyecilere ve onların yaltakçılarına karşı dikkatli olunması lazım. Merhum Turgut Özal'dan sonra gördüğümüz manzara birilerine ibret ve örnek olmalıdır. Önce bindir sonra indir planını kimse yemez. Rantenciler yüzünden dürüst ve doğrularda yıpranıp gider.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.