SON DAKİKA
Hava Durumu

EKONOMİ VE TOPLUM NEREYE GİDİYOR

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2021 15:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2021 15:51
Sevgili okuyucularım. Ekonomi, bir toplum, bir millet, bir aile ve bir fert için her zaman önemini korumuştur. Hürriyet adına, bağımsızlık adına serbest ticaret yapmak adına, başıboş ve kontrolsüz bırakılırsa birtakım insafsızlar ve kara vicdanlar tarafından nice istismar ve zulümleri alet edildiği de bilinmektedir. Ekonominin kendine has özellikleri vardır. Üretim, tüketim, değişim ve iş talepleri ile işbölümü gibi faaliyetler ekonominin kanunlarını belirleyen faktörlerdir. Hiç bir cemiyet bu kanunları inkar edemez. İhmal etmesi de bir takım problemler doğurur. Bununla birlikte sosyal hayata yön veren başka kanunlar da mevcuttur. Ekonomik kanunlar bağımsız kabul edilerek diğer kanunlardan tamamen ayrılırsa cemiyet hayatının kontrolü zorlaşır. Liberal ekonomiyi savunanların en büyük hatası budur. Çünkü arz ve talebin dengesini temin eden serbest piyasa kanunları, sosyal ve ekonomik açıdan üretim ve tüketim arasındaki dengenin kurulması ve korunması bakımından önem arz etmektedir.
Sevgili okuyucularım. Politik hırslar ve siyasi kinler ekonomiye yansıtılırsa toplumun dengesi bozulur, vatandaşın öfkesi artar. Alınan tedbirler başarısız olur ideolojiler ön plana çıkar. Onun için sistemin adı ne olursa olsun ekonomik kanunlara kendisini uydurmak mecburiyetindedir. İnsanların hırs ve menfaat duyguları, şahsi ve siyasi çıkarları uğruna bina edilen ve yön verilen ekonomi neticede başarısızlığa mahkum olur. Bu tespit bütün istisnasız bütün ekonomi sistemleri için geçerlidir.
Sevgili okuyucularım. Siyasi ve insan ihtirasları (hırsları) frenlemek hiçbir zaman mümkün olmamıştır. Bazen evdeki hesaplar pazara uymazlar. Günümüze baktığımızda bunun açık örneğini görmek mümkündür. Paradan atılan sıfırlar parayı ve ekonomiyi istenilen seviyeye getirmemişlerdir. Hem euro, hem doların hem de altının karşısında Türk Lirası aşırı değer kaybetmiştir. Alım gücü düşmüştür. Enflasyon aşağıya çekilmemiştir. Maliyetler artmıştır. Zamlar peşpeşe gelmiş ve faizler yükselmiştir. Ekranlara yansıyan lüks yemek tarifleri, lüks sofralar belli bir azınlığın hayat tarzıdır. Milli gelirin çoğunu aralarında paylaşanların yöntemidir. Bu tarz ekonomi cemiyette hırsızlıkları, yolsuzlukları, vurgunları, adaletsizliği ve ayrıştırmayı beraberinde getirmektedir.
Kıymetli okuyucularım. Müslüman Türk Milleti olarak bizim inancımızda ve kültürümüzde var olan ekonomi ve sosyal adalet kavramında esas olan yöntem, olandan olmayana gelir transferidir. Üzülerek ifade edelim ki günümüz Türkiye'sinde halen olmayandan olana çeşitli yöntemlerle gelir transferleri yapılmaktadır. Onun için zengin daha zengin olurken fakirlerimiz de daha çok fakirleşmektedir. Bir an evvel toplumun nabzı dikkate alınarak sloganlardan kurtulup gerçekleri görmekte fayda vardır diyorum.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.