SON DAKİKA
Hava Durumu

EĞİTİM VE YABANCI OKULLAR

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2020 16:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2020 16:46
Hiçbir ülkede benzeri görülmeyen yabancı okullarla, azınlık okulları, devletimizin özel müsaadelerine ve karşılıklı anlaşmalara dayalı olarak açılmıştır. Onların statüleri, anlaşma metinlerini ve özel konularını dikkatle incelemek gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren hiçbir okul ve müessesenin milli çıkar ve menfaatlerimize aykırı olarak çalışma yapması ve bunu uygula kaymasına asla fırsat verilmemelidir. Aslında devletler hukukuna göre yayılmış olan milletler arası anlaşmalar daima karşılıklı menfaatlere uygun olarak tatbik edilir Bu temel prensip bozulursa anlaşma iptal edilir. İşte bizdeki yabancı, azınlık okulları bu bağlamda ölçüyü kaçırmışlardır. Zayıf ve beceriksiz hükümetler sebiyle bu okulların devletimiz aleyhine faaliyet gösterdikleri anlaşılmıştır.

Türkiye’de ki yabancı okulların açılma tarihleri şöyledir; Alman Lisesi 1868 yılında Alman ve İsviçrelilerin oluşturduğu Alman Mektebi İdare Cemiyeti tarafından kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminde 1918 yılında kapanan okul 1924 yılında tekrar açılmıştır. İkinci Dünya Savaş’ı sırasında siyasi konjektörün etkisiyle Eğitim Bakanlığı kararı ile 1945-1953 yılları arasında kapalı kalmıştır. 1 Ekim 1953 tarihinde tekrar faaliyete geçmiştir. Türkiye’de çalışan Almanların çocuklarının okuduğu bir okul olmasına rağmen, Türk çocukları dahil, Musevi (Yahudi), Ermeni ve Rum çocukları da bu okulda okumuşlardır. Onlar da kapılarını açmıştır. Laik bir okul görünümündedir. Ancak diğer Misyoner Okulları gibi papaz ve rahipler ders vermemiştir. Bu yüzden farklı bir konumu olmuştur. “Alman usulü” tabiri daha çok buradan kalmıştır. Mezunları arasında; Yalçın Doğan, Meral Tamer, Engin Moyan, Halit Kakınç, Faruk Eczacıbaşı, Melih Kibar, Sinan Tura (Şarık Tura’nın oğlu),  Sedat Zincirkıran, Tekin Erener, Toktamış Ateş, Cüneyt Zebsu, Cem Uzan, Bülent Eczacıbaşı, Ergin Koray, Alev Oraloğlu, Metin Fadıloğlu, Prof. Dr. Can Ömer Gökdoğan, Prof. Dr. Orhan Altan, Prof. Dr. Tankut Cenkel (Bir dönem İ.Ü Hukuk Fakültesi dekanı olmuştur) Osman Boyner ve diğerleri.

Bunlar ünlü mezunlar olarak anılmaktadır. Okulun mezunlarında yoğun bir Almanya sempatisi mevcuttur. DEVAM EDECEK Takip ediniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.