SON DAKİKA
Hava Durumu

DEVLET ADAMLIĞI VE MESULİYET

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2020 17:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2020 17:32
“Kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendiniz unutuyor musunuz? Yoksa akıllarınız ermiyor mu?” Bakara Suresi 44.

“Ey iman edenler. Yapmayacağınız işleri ne diye söylüyorsunuz? Allah nezdinde en büyük günah, yapmayacağınız şeyleri söylemenizdir.” Saff Suresi Ayet 2-3.

Allahu Teala, Şuayb Peygamberden haber vererek şöyle buyurmuştur. “Size yasak ettiğim şeyleri kendim yapmak suretiyle size muhalefet etmek istemiyorum.” Hûd Suresi Ayet 88.
Şanlı Peygamberimiz de verilen bir haberde , “Peygamberinizi kıyamet gününde bir kimse getirilip cehenneme atılır. O kimsenin bağırsakları karnından dışarı fırlar. O haliyle değirmen çeviren merkep gibi döner. Cehennemdekiler onun yanına toplanırlar ve ona “Ey filan bu ne hal. Bize iyiliği emir ve bizi kötülükten men eden sen değil miydin” derler. O adam da “Evet iyiliği emrederdim. Lakin kendim onu yapmazdım. Kötülüklerden men ederdim de kendim onu yapardım” der. Hadis Buhari ve Müslim’de mevcuttur.  Bakınız Riy. Salihin cilt 1, sayfa 240.
“Allahu Teala gözlerin himayetini ve kalplerin gizlediği şeyleri bilir.” Mümin Suresi ayet 19.
“Doğrusu rabbin hep gözetlemektedir.” Fecr Suresi  ayet 14.

“Muhakkak ki yerde ve gökte olan hiçbir şey Allaha gizli değildir.” Ali İmran Suresi ayet 5.
“Her nerede bulunursanız bulununuz, o sizinledir.” Hadid Suresi ayet 4. Aynı eser sayfa 91. “Allaha ve Resulüne inanıyorsanız, herhangi bir şeyde ihtilafa düştüğünüzde, onu Allaha ve Resulüne arz ediniz.” Nisa Suresi ayet 59.

Aslında devlet adamlığı konusunda en büyük örnek Hz. Muhammed’dir. Sonra da Hz Ömer (R.A) bu bağlamda insanlığa model olmuştur.  Ömer Bin, Abdül Aziz de bu konuda tarihteki yerini almıştır. Ertuğrul Gazilerin, Osman Gazilerin hayat tarzları ve devlet anlayışları ise tam bir ülkü abidesidir.  

İnançlarına ve milli duygularına bağlı devlet adamları daima başarılı olmuşlardır. Batı diyerek, Avrupa diyerek, silindir şapka ithal otomobiller, hayvan derilerinden kürkler olarak devlet adamlığı olunmayacağını anlayanların sayıları ne yazık ki zaman içinde azalmıştır. Milli anlayışa kulak vermeyen müzisyen, milli haysiyeti anlatmayan yazar, Anadolu’nun ovalarını, dağlarını konuşturmayan şair, neticede milletinden kopuk olarak yaşayan kişilerin devlet adamlığı ve mesuliyeti daima tartışılmıştır.   

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.