SON DAKİKA
Hava Durumu

DEVLET ADAMI DEVLET MALI VE HAZRETİ ÖMER

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2020 17:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 17:49
HZ. Ömer (R.A) şahsi mallarıyla devlet otoritesine dayanarak aldıkları malları birbirine karıştıran Valilerin mallarını ikiye böler ve yarısına el koyardı. O, sırf valileri ıslah etmek ve mal biriktirme gayesiyle valilik nüfuslarını kötüye kullanmalarını önlemek için bu yola başvurmuştur.
Demek ki onu bu işe sevk eden kamu yararı idi. Bunda bir haksızlık da yoktu.  Çünkü o, valilerin valiliğe gelmeden önceki mali durumlarını biliyordu. Onları vali tayin edildikten sonra sahip oldukları malın nereden geldiğini makul bir sebebe bağlayamadıkları takdirde, Hz. Ömer onların ellerinden bu malın yarısını alıp hazineye veriyordu. Böylece Hz. Ömer, valilerin haksız mal kazanmasını önlemiş oluyordu.
Yine Hz. Ömer süte su katanları yola getirmek ve düzeltmek için, içine su katılmış bir sütü yere dökmüştür. Bu davranışı bir daha insanların aldatılmaması için olmuştur. Yani, “maslahat icabı”dır.
Ayrıca Hz. Ömer devlet işleri ile ilgili konularda ashabı toplar, kendileriyle istişare ve fikir alışverişinde bulunmayı hiç ihmal etmemiştir. Neticede hakkında ayet ve sahih hadis bulunmayan işlerde ‘Fakihlerin’ yani ilim adamlarının üzerinde ittifak ettiği şeklinde uygulama yapılmıştır.
Bir başka örnekte “içki içen birisi Hz. Ömer’in huzuruna getirilince, ona niçin içki içtiğini sormuştur. Aldığı cevap karşısında kişinin cezasını artırmıştır. Cezanın fazlalığını, savunmada kötü bir benzetme olduğu için uygulamıştır. Şanlı peygamberimizden sonra sahabe evvela Kuran’a sonra sünnete bakmışlar, fikir beyan etmemişlerdir. Daha sonraki dönemlerde konular Kuran’ın ve sünnetin ışığında ele alınmıştır. Farklı yorumlar çok sonraları başlamıştır. Konuyla ilgili olarak, ‘İslam hukuku metodolojisi FIKIH USULÜ’nü incelemek ve okumak lazımdır. Prof. Dr. Muhammed Ebu Zehra’nın eserini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku öğretim üyesi olan Doç. Dr. Abdülkadir Şener tercüme etmiş ve çeviri yapmıştır. 368 sayfa olan bu eseri meslektaşlarıma tavsiye ediyorum. İncelersek kafamıza takılan birçok meseleyi kaynağından öğrenmiş oluruz. Böylece Google fetvalarından kurtulmuş oluruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.