SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇEVRE BİLİNCİ VE MESULİYETLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2022 14:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 14:53
Kıymetli okuyucularım
Çevre sorunları A'dan Z'ye yönetenlerden yönetildiğine inananlardan, inanmayanlara kadar herkesi ilgilendiren bir konudur. Çünkü başta insanlık âlemi olmak üzere bütün canlılar tehdit altındadır. Göz göre göre dünyanın dengesi bozulmaktadır. İnsanlık tehdit altındadır. Kuran incelenirse yaklaşık elli yerde "Fesad" sözü geçmektedir. Anlamı ise helak olma, kıtlık, öldürmek, tahrip etmek, bozmak, günaha saplamak, küfre girmek ve malı haksız yere paylaşmak anlamalarına gelmektedir. Fesad kelimesi üzerinde derinlemesine durulursa ve düşünülürse neler bozulmuş, neler kirlenmiş, neler tahrip edilmiş hepsini de görürüz. Çevredeki maddi kirlenme, beraberinde manevi kirlenmeyi de getirmektedir. Çevre bilinci ve doğal güzelliklerin korunması birinci derecede insanın vicdanı ile alakalıdır. Vicdanı kararmışlar için bu söz geçerli değildir.

Kıymetli okuyucularım
Birileri bizi hatta insanlığı kandırıyor ve aldatıyor. Bundan 1450 sene önce sevgili Peygamberimiz (Ona selam olsun), "Bizi aldatanlar ve kandıranlar bizden değildir" buyurarak dikkatimizi çekmiştir. Gösteriş olsun, iş olsun babından gündeme getirilen ancak sloganlardan ve demeçlerden öteye geçemeyen bazı yapmacık teşebbüsler hiç bir işe yaramıyor. Mesela geçmişte yapılan "Yeryüzü Zirvesi" bunun açık örneğidir. Söz ustası, demogoji tellalları konuşuyorlar. Efendim bütün dünyada çevre için ortak bilince ihtiyaç varmış. Evrensel bilinç uyanmalıymış. Bunun için güçlü çalışanlara ihtiyaç varmış. İlk bakışta ne kadar isabetli söz ve temenniler diye insanın hoşuna gidiyor. Uygulanmaya bakıldığında tam bir fiyasko ve katmerli aldatma. Bu bağlamda Kuran-ı Kerim iyi incelenmelidir. Çevreci bir yaklaşımla okunduğunda "Çevre Süresi" olarak isimlendirilecek olan Rahman Suresi'nin 7. ve 8. Ayetleri bu husustaki gerekli mesajları vermektedirler. Bu ayetlerde Allah'ın gökyüzünü yükselttiği, kâinatta düzen ve dengeyi koyduğu bildirilmekte ve bu dengeye müdahalede aşırı gidilmemesi istenmektedir. Yani insanoğlu bu dengeyi tehlikeye atacak girişimlerden uzak durmalıdır. "Biz her şeyi belli bir ölçüde yarattık ve bunu bir defaya mahsus olarak yaptık." Kamer Suresi Ayet 49-50. "Yeri yaydık ve içerisine kazıklar attık ve yeryüzünde hikmet terazisi ile tartılmış her ölçülü şeyden yarattık" Hicr Suresi Ayet 19.

Kıymetli okuyucularım
Küresel sermayenin emanetçileri ve onların figüranları iklim değişikliği ile mücadele derken, sıfır atık sloganları geliştirirken, öbür yanda çevre kirliliği hızla ilerliyor. Dünya genelinde Türkiye dahil naylon poşet, pet şişe, plastik ürünlerin kullanım çoğalıyor, zehirli atık sular utanmadan kanallara boşaltılıyor. Hava kirliliği teşvik ediliyor. Yeşil alanlar rant uğruna imara açılıyor. Yok ediliyor sonra da "Kesmiyoruz söküyoruz" deniliyor. Süleymaniye Camisi'nin bile muhteşem görüntüsünü engelleyecek inşaata ruhsat veriliyor. Sonra da siyasi geliri beklentileri içinde iklim değişikliği ile mücadele mesajları veriliyor. Hâlbuki konu insanlar olunca siyasi rekabetler bir tarafa bırakılmalı, insan esas alınmalıdır. Çünkü doğru olan budur.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.