SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Zaferi ve şehitlerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2023 17:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2023 17:11

Kıymetli okuyucularım, Çanakkale Zaferimizin 108’inci yılını anarken şu tespiti yapmak zorundayız. Ezanına, bayrağına, istiklaline, namusuna el uzatılmış bir milletin kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla topyekûn verdiği mücadelenin adı Çanakkale’dir. Anadolu’nun her köşesinden ayrıca Rumeli’den, Bağdat’tan, Şam’dan, Üsküp’ten, Bosna’dan kopup gelen ve davaları aynı olan bir milletin “ümmetin” kahramanlık hikâyesinin adı Çanakkale’dir. Ölürsem şehit, kalırsam gazi şuuruyla Çanakkale geçilmez diyen bir milletin evlatları, Müslüman Türk nesli sarsılmaz bir imanla ehli Salih denilen 7 düvele karşı savaşmış ve bütün imkânsızlıklara rağmen zaferi kazanmıştır. Çanakkale zaferinde olağanüstü haller meydana gelmiştir. Fatsa- Bolaman’ıdan savaşa katılan Mehmet Çavuş toplanın atıldığı namluların üzerine güvercinler konduğunu anlatırken ağlamıştır. Yarbay Mustafa Kemal bu savaşta 3. Kolordu Komutanı Mehmet Esat Paşa’nın emrinde savaşmıştır. Arıburnun’da, Anzak, Avustralya, Yeni Zelanda Kolordusu birliklerini Conkbayırı’nda durdurması onu meşhur etmiştir. Bu başarısı ile 5. Ordu Komutanı Mareşal Ottoliman Van Sanders tarafından takdir edilmiş ve 1 Haziran 1915’te albaylığa yükselmiştir. 19. Fırkaya Gelibolu’ya tayin edilmiş albay rütbesiyle generalleri dize getirmiştir. Takriben bir yıl süren savaşta İtilaf Devletleri 252 bin kayıp verirken Osmanlı Devleti 200 bin şehit vermiştir. 19 Mayıs 1915’te cepheye katılan 100 kadar İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi kısa sürede şehit düşmüştür. Onun için fakülte 1921 yılına kadar mezun vermemiştir. Savaşta 17. Alayın tüm askerleri şehit düşmüştür. En fazla şehit veren iller; Bursa 3 bin 274, Balıkesir 3 bin 3, Konya 2 bin 683, Kastamonu 2 bin 527, Denizli 2 bin 258’dir. Mustafa Kemal, 28 Eylül 1915’te Çanakkale’ye gittikten sonra, Salih Bozok’a şu mektubu göndermiştir:
“Bilirsin ki bizim mektubumuz vatana büyük bir aşkla hizmet etmektir. Bir aralık canım sıkıldı. Emekli olup bir kenara çekilmeyi de düşündüm. Olmadı. Şimdilik Cenabı Hakk’ın azametine sığınarak çalışıyorum.” (BK: Salih Bozok sy. 170)

O’na dil uzatarak O’na din düşmanı diyenlerin her taarruzdan önce askerlerine bizzat kendisinin “Allah bizimle beraberdir ve bizi görmektedir. Haydi hücum. Allah, Allah…” emri ne ile imza edilecektir. Mekânları cennet olsun. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.