SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇANAKKALE DESTANI VE ŞEHİTLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 17:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 17:23
Çanakkale, imanın ve inancın karşısında maddi güçlerin dize geldiği yer. Allah, "Yılgınlık göstermeyin, hüzünlenmeyin iman etmiş kimseler iseniz üstün gelecek olan sizlersiniz" buyuruyor. Ali İmran Suresi ayet 139. işte Çanakkale o ilahi müjdenin bir kere daha tecelli ettiği yerdir. Daha doğrusu imanın küfre, hakkın batıla, haklının haksıza karşı galibiyetinin ve zaferinin tecelli ettiği yerdir. Doğudan batıya, güneyden kuzeye nice vatan evlatlarının namus, şeref, istiklal ve mukaddesat uğruna omuz omuza çarpışıp şehadete koştukları yer Çanakkale...
17 Ramazan 624 tarihinde yapılan Bedir Savaşı'na benzetiyor İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Zaferi ve "Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi Bedrin Aslanları ancak bu kadar şanlı idi" dizeleri ile bu büyük zaferin manevi yönünü de dile getiriyor. Medeni ve Çağdaş olduklarını iddia eden vahşilere, savaş ahlakının ve hukukunun öğretildiği yer Çanakkale'dir. Türk milletinin haricinde başka hangi millet yaralı düşman askerini sırtına alsın, ona su versin onun tedavisi ile ilgilensin. Tarih boyu bu erdemi, bu insanlığı ve bu fazileti sadece Türk milletinde görüyoruz. Dünde öyleydi bugün de öyledir.
Dikkat edilirse Yunanlılarc'ın bugün bile sığınmacılara yaptığı işkenceler yürekler acısıdır. Aynı şekilde İsrail'in Filistinliler'e yaptığı zulümler bellidir. Amerika'nın Irak'taki vahşetleri henüz unutulmamıştır. Çin'in Türkistan'daki Müslüman Türkler'e yaptıkları zulüm, yaşattıkları vahşetler ortadadır. Bir asır geriye girerseniz Endülüs'te, Zengibar'da, Cezayir'de katledilen yüzbinlerce çocuk kadın erkek ve savunmasız insanların vahşice katledilmeleri hala hafızalardadır.
Tarih şuuru ve bilinci ile Çanakkale'ye bakılırsa Gelibolu, Bolayır, Eceabat, Kabatepe Köyü ve diğer Şüheda mekanları ile adeta bir milli ve manevi hazine ile karşılaşırız. 1354'te Şubat ayında Orhan Bey'in oğlu Gazi Süleyman Paşa'nın ve Gelibolu'nun eski kaymakamı Namık Kemal'in kabirleri buradadır Gelibolu 25 Mart 1354 tarihinde Gazi Süleyman Paşa tarafından fethedilmiştir. Evliyalar şehri de denilen bu yerde Bayraklıdede (baba), Yazıcızade Kardeşler (Ahmet ve Mehmet Bican) Şerbetçi baba, Emirali ve Piri baba gibi Allah dostları Piri Reis, Kemal Reis, Saruca Paşa, Kaptan-ı deryalar yetiştiren bir mekandır  Kilitbahir Kalesi 1461-1462 tarihinde genç padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hamidiye Tabyası, Mecidiye Tabyası Havuzlar Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Şahindere Şehitliği, Abide Şehitliği, Yarbay Hasan Şehitliği. İlk şehitler anıtı Yahya Çavuş, Çataldere Şehitliği, 57. Alay Şehitliği (1915 Ramazan Bayramı. Hepsi bayram namazını kılıp vatan için çarpışarak şehit olmuşlardır) Mehmet Çavuş Anıtı, Seyit Onbaşı, Conk Bayırı, siperler ve Kemal yeri ve diğerleri... Çanakkale'yi her Müslüman Türk evladı görmeli ve bilmelidir. Para kazanmak için tertip edilen turistik geziler Çanakkale'yi bize anlatamaz. Hele hele o topraklar üzerinde sarmaş dolaş gezen cünüp dolaşan zübbelerin Çanakkale'yi anlamaları asla mümkün değildir. Ruhları şad mekanları cennet olsun.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.