SON DAKİKA
Hava Durumu

BÜYÜK GÜNAHLAR VE BOZGUNCULAR NELERDİR

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2021 18:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2021 18:20
Kıymetli okuyucularım
Dinimiz İslam'a göre Allah'ın emirlerine uymayan ve ona aykırı hareket eden şeye dinimizce suç sayıldığı için günah denir. Günah kavramı özelliği bakımından ikiye ayrılmaktadır: Birincisi büyük günahlardır. İkincisi ise küçük günahlar diye isimlendirilir. Büyük günahlar hakkında ayet ve sahih hadis (Peygamber sözü) bulunan, insanlar arasında kötülük, fitne ve bozgunculuğa sebep olan çirkin işlere denmektir. İşleyenlerin dünyada ve ahirette cezalandırılmalarına sebep olan davranış ve eylemlerdir. Ancak bunları işleyenlerin dünyada cezalandırılmaları günümüzde mümkün değildir. Sistemler buna müsaade etmez.

Kıymetli okuyucularım
Şanlı peygamberimiz (s.a.v.) bir sözünde (hadisinde) şöyle buyurmaktadır: "Toplumu insanlığı ve insanları mahveden (perişan hale getiren) yedi büyük günahtan sakınınız. Onlardan vazgeçiniz. Onlar ise şunlardır: Bir, Allah'a şirk (ortak) koşmak. Allah'ın varlığı ve birliği hakkında şüpheye düşmek. İki, haksız yere adam öldürmek. (Kasten, kan davaları ve kindarlık, çıkar ve menfaat ve de ideolojik bakımdan cinayet işlemek.) Üç, sihir yapmak (Sihir vardır. Falcılık gaipten haber vermek, geleceğe ait bir takım kehanet yorumlarda bulunmak. Fal oklarına inanmak. Yıldıznameye inanmak ve açtırmak. El ve yüz hatlarına bakarak bir takım özel görüşlerde bulunmak bunlardandır.) Sihirle meşgul olanlar para karşılığı çok adi yollara başvurmaktadırlar. Mesela zarar vermek istedikleri kişinin mumdan veya kurşundan heykelini yaparak onu yıkayıp gıyabında cenaze namazı kılarlar. Ayrıca canlı kurbağa yakalayıp da ağzına tuz doldurup dikerler ve zarar vermek istedikleri kişinin evinin göründüğü bir yere asarlar. Kurbağa kurudukça o kişinin de hastalanalacağına, karşısındaki adamı inandırırlar. Dört, başta yetimler olmak kaydı ile haksız olarak milletin malını yemek, hakkına tecavüz etmek. Günümüzde endirekt yollardan bu çirkinlik devam etmektedir. Beş, faiz yemek. Faizin her çeşidi haramdır. Verenler, çok mecbur olmadan alanlar, kefillik yapanlar, şahitlik yapanlar ve bu çirkin olaya kılıf uydurarak müsaade edenler bu suçu ortaktırlar. Altı, iffetli ve namuslu, iman sahibi bir kadına zina iftirasında bulunmak. İftiranın her türlüsü haramdır. Bazı kaynaklarda iftira atmak adam öldürmek gibidir şeklinde geçmektedir. Bu bağlamda siyasi rekabet yüzünden birbirlerine iftira atanların ve veballeri çoktur. Yedi, savaştan kaçmak. İstiklalimiz, hürriyetimiz, dinimiz, namusumuz ve bayrağımız için savaşmak farzdır. Savaştan kaçmak hem büyük günah hem de milli bir suçtur.

Kıymetli okuyucularım
Bunların haricinde rüşvet, yolsuzluk, alkol ve uyuşturucu maddeler kullanmak, kumar, yalancı şahitlik ve yalan konuşmak, gıybet ve dedikodu, başkaları ile alay etmek, hırsızlık yapmak, başkaları için kötü düşünmek, ana babaya karşı gelmek büyük günahlardandır. Kuran'ın herhangi bir ayetini inkar etmek de şirk sayılmıştır. 'Hudut boylarında bir gün bir gece nöbet tutmak, gündüzü oruçlu gecesi ibadetle geçiren bir aydan daha hayırlıdır. Kişi bu nöbet esnasında ölürse sevabı kıyamete kadar devam eder' müjdesi unutulmasın. Paralı askerler bu sevaptan mahrum olanlardır. Bunu da unutmayalım.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.