SON DAKİKA
Hava Durumu

Bunu biliyor musunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2019 21:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2019 21:16
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Mengüçlü Emiri Hüsameddin Ahmed Şah ve eşi Turan Melek Hatun tarafından 1299 yılında yaptırılmıştır. Ahlatlı mimar ve Tiflisli nakkaşlar tarafından inşa edilen eser, bir sanat harikası olan süslemeleri nedeniyle ‘Anadolu’nun El Hamrası’ olarak adlandırılır. Ancak camiyi ayrıcalıklı kılan, taç kapıları üzerinde günde iki defa beliren ‘Namaz kılan insan siluetidir.’ Caminin kuzey yönündeki cennet kapısında saat 07:00 sıralarında ortaya çıkan ‘namaz kılan kadın’ silueti ve batı kapısında ikindi vakti görülen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki ‘namaz kılan erkek’ silueti, görenleri hayrete düşürmekte ve hayran bırakmaktadır. İnancın, ilmin ve sevginin taşa nakşedilmiş, işlenmiş hali diye tasvir edilen Divriği Ulu Camii UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır. ‘Görmeden ölmeyin’ sloganıyla tanıtılan bu tarihi eser, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Cemaatle birlikte namaz kılan cami diye unvanı  vardır. (Bknz. Diyanet Tak. 14 Eylül 2019)
Şimdi sormak istediğim şudur. Günümüzün naylon plastik sanatına bakınca dünle bugünü nasıl ve hangi yüzle kıyaslayabiliriz. 9 yüzyıl önce böyle bir sanat ve böyle bir eser. Daha gerilere gidersek 2 bin yılı, hatta 5 bin yıl önce taşlara kazınan figürler, paha biçilemeyen antik eserler, ünümüzde ulaşılamayan süsleme ve yazı çeşitleri, metrelerce yüksekliğe taşınan kocaman mermerler müthiş sütunlar. Ayrıca bunların dayanma gücü. Depremlerden bile etkilenmemiş olmaları.
Mesela İstanbul Eminönü’ndeki Yeni Cami’nin yıllar önce Japonya’dan gelen bir heyet tarafından incelenmesi ve hazırlanan raporun bir nüshasının da İstanbul ve Eminönü müftülüklerinde olduğu malumdur. İlgili raporu Japonlar ülkelerine götürmüşler ve depremle alakalı mimarinin bu usulle yapılmasını uygulamaya koymuşlardır. Neden bunları gündeme getirmiyoruz ya da birileri engelleme yoluna gidiyor diye düşünüyorum. Bu bağlamda övünmemiz gereken Türk mimar ve mühendislerinin TÜBİTAK’taki bazı raporlarının geri çektirildiği veya kabul edilmediği bilinmektedir. Küresel sermaye ve emperyalist güçler bu konuda devrededirler. Slogan milliyetçilerine duyurulur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.