SON DAKİKA
Hava Durumu

Berat Kandili ve toplum

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2023 11:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 11:33

Kıymetli okuyucularım, 6 Mart 2023 Pazartesi gecesi yani bu gece “Berat Kandili’dir”. İslam aleminde Leyle-i Berat, Leyle-i Mübarek, Leyle-i Rahmet, Leyle-i Ferman gibi isimlerle anılmakta olan Berat gecesi hakkında Duhan suresinin 1 ve 6. Ayetlerinde şu ilahi mesajı görmekteyiz. Apaçık kitaba ant olsun ki(yani helal ve haramı ve diğer hükümleri bildiren Kuran’a yemin olsun ki) biz onu mübarek bir gecede indirdik. İslam bilginlerinin çoğunluğuna göre sözü edilen mübarek gece Kadir gecesidir. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. O bir gecedir ki katımızdan, tarafımızdan bir emirle bir hikmetli iş o gecede ayırt edilir. Hakikat biz rabbinden bir rahmet olarak peygamberler göndermekteyiz. O hakkıyla işiten ve hakkıyla bilendir buyrulmaktadır. Buradaki incelik şudur: Kuran’ı Kerim, berat gecesinde Levh-i Mahfuzdan yani yedinci semadan dünya semasına Cebrail vasıtasıyla kısım kısım peygamberimize indirilmiştir. Elmalı tefsirinde İbn-i Abbas’tan yapılan rivayetle Kuran Levh-i mahfuzadan, Beyti mamure indirildi ki o dünya semasıdır. Oradan 25 yılda peygamberimize takdim edilmiştir. Levh-i mahfuzdan, beyti mamure intikali nuzuli icmalidir. Yani toplu olarak indirilmiştir. Beydi mamurdan peygamberimize inzali ise 23 yılda olmuştur. Buna da nuzili tefsili denilmiştir. Bak. Elmalı Tef. Cilt 6. Sayı 4294.

Kıymetli okuyucularım, Kiramen Katibin(yazıcı melekler) bu geceden gelecek seneye kadar olacak vakaları yazarlar. Hasan Basri çantayı cilt 3. Sayfa 904’te bu konuda detaylı bilgi verilmiştir. Berat gecesinde sevgili peygamberimize şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Hz. Ali’den rivayet edilen hadiste şu bilgi mevcuttur: Berat gecesini ibadetle zenginleştirin. Gündüzünde oruç tutun. Çünkü Allah-u Teala o akşam grup vakti dünya semasına tecelli eder. Tövbe eden var mı ki onu affedeyim.

Rızık isteyen var mı ki ona rızık vereyim. Bir hastalığa uğrayan var mı ki ona afiyet vereyim. Var mı ki, var mı ki diye sabaha kadar devam eder. Berat gecemizin hayırlara vesile olmasını niyaz ederim. Kandiliniz kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.