SON DAKİKA
Hava Durumu

BERAT KANDİLİ VE MÜSLÜMANLAR (1)

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2021 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2021 17:05
27 Mart 2021 Cumartesi'yi Pazara bağlayan gece berat kandilidir. Kemeri (Rumi) aylardan Şaban Ayı'nın 14'üncü gününü 15'ine bağlayan geceye tekabül etmektedir. Beratın anlamı borçtan suç ve cezadan kurtulmak demektir. Buna göre Berat gecesi günahlardan kurtulma, günahlardan arınma gecesidir. Bu yüzden Müslümanlar tarafından bu gece derin saygı, heyecan ve coşku ile kutlanmaktadır. Bu gecenin başka isimleri de vardır. Mağfiret gecesi, kötülüklerden arınma gecesi bunlardandır. Bazı tefsir alimleri: "O bir gecedir ki her hikmetli iş nezdimizden (tarafımızdan) bir emir ile o zaman ayrılır" ayetinin Berat gecesi olduğunu ifade etmişlerdir. Mesela rahmetli Hasan Basri Çantay hocamız Berat gecesinde bütün ilahi emirler Levh-i Mahfuz'dan, o gecede sevkiyata başlanır. Kiramen Katibin Melekleri bu geceden itibaren gelecek sene 1 yıl sonraki Berat gecesine kadar olan musibetler, hastalık ve benzerleri gibi olayları Cebrail Aleyhisselam yazar. İbadetlere ait olanları İsrafil Aleyhisselam yazar  Ölümlerle ilgili konuları nüshaları da Azrail Aleyhisselam yazar. Yani bu konular Allah tarafından onlara teslim olunur. Bak. a) Hasan Basri Çantay Cilt 3 - Sayfa 904. b) İsmail Coşar Kandillerimiz Sayfa 47-55.
Aişe annemiz Berat gecesi ile ilgili şu haberi vermektedir. Allah Resulü, mezarlığı ziyaret edip geldikten sonra secdeye kapanarak şu duayı yapmıştır: 'Yarabbi sana yalnız tenim değil, canım da ruhum da secde etmiştir. Kalbim sana imanla dolmuştur. Ey büyük Rab'im sen büyük günahları af ve marifet eyle. Şu an senin huzurunda Davut Aleyhisselam'ın dediği gibi diyor ve yüzümü Efendimin huzurunda topraklara sürüyorum. Senin huzurunda yüzleri topraklara sürmek sezadır. (Zevktir şereftir ve mutluluktur. ) Yüzüm onu yaratmış olan Allah'a secde etti. Kulağımı ve gözümü Yaratanın önünde secdeye kapadım' diyerek secdeden doğruldu, 'Ya Rab bana temiz, pak, tahir bir kalp ver' diyerek tekrar secdeye kapandı şöyle dedi: 'Ya Rab senin gazabından hoşnutluğuna, ceza vermeden af ve mağfiretine sığınırım. Ben senin kendini sena ettiğin gibi sena etmekten acizim' dedikten sonra secdeden doğruldu ve bana, 'Ya Aişe bu gece Allah-u Zül Celal beni Kelp Kabilesi' nin yüzbinlerce koyununun tüyleri sayısınca Müslüman’ı cehennem azabından azad eder. Bu gece Allah'ın rahmeti cüşa gelir (coşar) buyurdular.
Berat gecesinden istifade edemeyenler ve affolunmayanlar şunlardır:
A) Allah'a şirk ortak koşanlar B) Devamlı kin ve husumet (düşmanlık) içinde olanlar. C) Kur'an ayetlerini bir ayette olsa inkâr edenler. D) Ana babaya isyan edip, karşı gelenler ve onların hayır duasını almayanlar. E) Haramda ısrarcı olanlar. Yetimin, yoksulun, milletin hakkına tecavüz edenler. F) Haksız yere adam öldürenler. Eşkıya ve teröristler. G) Başkasının namusuna göz dikenler. Nikahsız olarak zinaya devam edenler. H) Edep ve haya perdesini yırtıp atanlar. I) Vatana ihanet edenler. Bunlar pişmanlık duyup kalıcı tövbe etmedikleri müddetçe Berat Gecesi'nin faziletlerinden istifade edemezler. Bile bile mecbur olmadıkları halde faiz yiyenler bunlara dahildir. DEVAM EDECEK
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.