SON DAKİKA
Hava Durumu

BERAT GECESİ VE ÖNEMİ HAKKINDA

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2022 17:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 17:32
Kıymetli okuyucularım
17 Mart 2022 Perşembe günü Berat gecesidir. Hz. Ali (r.a)'ın rivayet ettiği (haber verdiği) bir hadisi şerifte bu geceyle ilgili şu bilgiler vardır. "Şaban ayının yarısı oldu mu, o geceyi ibadetle ihya edin. Gündüzünde oruç tutun çünkü Allah Teâlâ o gece gurup vakti dünya şemasına tecelli eder ve şöyle der: 'İstiğfar eden (Günahlarına tövbe edip pişmanlık duyan) var mı ki, onu affedeyim. Rızık isteyen var mı ki ona rızık vereyim. Bir hastalığa uğrayan var mı ki ona afiyet (şifa) vereyim. Var mı ki, var mı ki...' Diye sabaha kadar devam eder." Bak. Tac. Terc. Cilt 2. Sayfa 154. Ayrıca İsmail Coşar - Kandillerimiz.
Berat Gecesi'nin özellikleri ve hasletleri şöyle sıralanmıştır. 1. Her mühim iş bu gece de ayırt edilir. (Ayarlanıp tespit edilir) 2. Bu gecede yapılan ibadetlerin hayırların sevabı çok büyüktür. 2. Bu gecede ilahi rahmet ve bereketler coşar ve taşar. 4. Bu gece af ve mağfiret (bağışlanma) gecesidir. 5. Bu gece Şanlı Peygamberimize (Ona selam olsun) şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Bazı rivayetlerde bu gecede zemzem suyunun çoğaldığı da söylenmektedir. Doğrusunu Allah bilir. Rabbimiz bizleri sevgili Peygamberimizin şefaatinden mahrum etmesin.

Kıymetli okuyucularım
Berat Gecesi'nde sevgili Peygamberimizin Allah'a yalvarmalarını ve duasının Aişe annemiz şöyle naklediyor: Resulullah mezarlığı ziyaret edip geldikten sonra secdeye kapanarak bu duayı yapmıştır. "Yarabbi sana yalnız benim tenim değil, canım da ruhum da secde etmiştir. Kalbim sana imanla dolmuştur. Ey büyük Rabbim sen büyük günahları affet ve mağfiret eyle. Şu anda Davut (a.s.)'ın dediği gibi" diyor ve "yüzümü efendimin huzurunda topraklara sürüyorum. Senin huzurunda yüzleri topraklara sürmek revadır, sezadır (layıktır ve şereftir). Yüzüm onu yaratmış olan Allah'a secde etti. Kulağımı ve gözümü yaratan Yarada'nın önünde secdeye kapadım" diyerek secdeden doğruldu. "Ya Rab bana temiz, pak bir kalp ver" diyerek tekrar secdeye kapandı ve şöyle dedi: Ya Rabbi senin gazabından hoşnutluğuna, ceza vermenden af ve mağfiretine sığınırım. Ben senin kendini sena ettiğin gibi sena etmekten acizim" Dedikten sonra secdeden doğruldu ve bana, "Ya Aişe bu gece Allah-ü Zül-Celal beni Kelp Kabilesi'nin yüzbinlerce koyununun tüyleri sayısınca Müslüman'ı cehennem azabından azad eder. Bu gece Allah'ın rahmeti cüşa gelir" buyurdular.

Kıymetli kardeşlerim
Allah'ın kullarının övdüğü Allah Resulü bu gecede Yaradanımıza böyle dua ettiğine göre biz aciz ve günah bataklığında çırpınan Müslümanlar nasıl dua ve niyazda bulunmalıyız, varın siz düşünün. Bu gece de Allah'a çok yalvaralım. Bizler de dakikalarca secdede kalalım. Birbirimize dua edelim. Ben bütün okuyucularımdan dua bekliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin ve hepimizin kandili mübarek olsun. Nice kandillere niyaz ve temennisiyle...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.