SON DAKİKA
Hava Durumu

AYASOFYA VE TARİH (1)

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2020 16:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2020 16:28
İzmir’de denize dökülen, Sakarya’da Türk’ün imanına çarpan, Türk süngüleriyle tarihi bir terbiye alan Avrupa medeniyeti, uydurma efsanelerle hayaller kurmuşlardır. Hem iç, hem de dış mihraklar yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı ihanetlere girişmişlerdir. Anadolu’yu vatan haline getiren milli ve İslami ruh daima korunmuştur. İsyanlar, ideolojik mücadeleler devamlı olarak kışkırtılmıştır. Liderliği ve devlet adamlığı asla tartışılmaz olan, Mustafa Kemal Atatürk hangi şartlarda ve hangi kadro ile Ayasofya’yı Müze yapma kararını almıştır? O günkü durum nasıldır? İncelenmesi lazımdır. Atatürk’ün İslam ve cami düşmanlığı olsa idi Hıristiyan Âlemi’nin arzularına rest çekmeseydi İstanbul’un mukaddesatını yerle bir eder, Bizans’ın hayal ettiği İstanbul Camileri’ni toplu olarak müzeye çevirirdi. Materyalist Roma’nın ve emperyalist Avrupa’nın İstanul’u Bizanslaştırma emelleri suya düşmüşse elbette bunda Atatürk’ün dehası ve liderliği söz konusudur. Tarihte sarsıntılara uğrayan, ilimle mezhep arasında kalan bazı milletler vardır. Hatta ilim ile kilise arasında bocalayan Avrupa bile bu anlamda örnektir. Türk Tarihi u bağlamda daima örnek olmuştur. İnsanlığı ön plana almış ve insanların inancına saygıda kusur etmemiştir. Özellikle kine dayalı yaptırımlardan daima uzak durmuştur. Türklerin tarihlerinde, şartlara göre hareket vardır. Mesela dünün şartları ile bugünün şartları bir değildir. Kaşgarlı Muhmud’un bir sözü vardır; “Benim Türk adını verdiğim ve Şark’ta İskân dediğim bir ordum vardır. Bir kavme gazaplandığım zaman onları o kavmin üzerine saldırtırım” diyor. Bakınız Prof. Dr. Osman Turan - Türk Cihan Hâkimiyeti Nefkaresi Syf. 19.
  Asırlar sonra “Bir Türk cihana bedeldir.” diyen Atatürk’e çok şey borçlu olduğumuzu unutmayalım. 1936’nın şartları nasıldı, bu günün şartları nasıl? İyi etüt etmek lazımdır. Aslında bazı değerler ve bazı milli ve dini semboller siyasete asla malzeme olarak kullanılmamalıdır. Ayasofya’da bu milli ve dini sembollerimizden birisidir. Öyle inanıyorum ki şartlar müsait olsaydı liderlerimizin hepsi de Ayasofya’yı camiye çevirirdi. 
  Bu manada sayın cumhurbaşkanımızın bir yıl önceki demeci ile bugünkü demeci tamamen birbirine zıttır. Nedeni ise uygun şart bugün meydana gelmiştir.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.