SON DAKİKA
Hava Durumu

ATATÜRK'ÜN SOYU VE KİMLİĞİ 3

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2021 17:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2021 17:18
Kıymetli okuyucularım
Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi ve annesi Zübeyde Hanım Selanik'in köklü ailelerindendir. Her ikisinin soyu ehlibeyte dayanmaktadır. Birkaç asır gerilere gidilirse Zübeyde Hanım ile Ali Rıza Efendi'nin ailelerinin birleştiği görülür. Ali Rıza Efendi'nin ilk soyu olarak geçen Molla Hasan Zübeyde Hanım'ın annesi olan Ayşe hanımın annesi Emine hanımın da soyudur. Zübeyde Hanım'ın babası Feyzullah Efendi'nin de bu kolla akrabalık bağı vardır. Yani Atatürk'ün anne ve baba tarafı esasen birbiriyle akrabadır. Bak. Mehmet Ali Öz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün soy kütüğü Osmanlı arşivi belgelerine göre Dilek ofset matbaacılık Sivas 2014 ayrıca Prof. Dr Haydar baş Hoş Geldin Atatürk sayfa 113-116.

Kıymetli okuyucularım
Osmanlı nüfus defterlerindeki kayıtlara göre Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Efendi Balkanlar'ın Türkleşmesinde önemli rol oynayan Kızıl Oğuz Türkmenlerindendir. Ali Rıza Efendi'nin sülalesinin en önemli özelliği tıpkı Zübeyde Hanım'ın ailesinde olduğu gibi dindar ve ehli tarik bir aile olmasıdır. Ali Rıza Efendi'nin dedelerinin neredeyse tamamı Selanik'teki mevlevihanenin kurucularındandır. Ayrıca Mevlevi ve Halfeti başta olmak üzere diğer tarikat şeyhleri ile bu aile dindar gruplar ile çok ilgilenmiştir. Belgeler ışığında gidildiğinde Atatürk'ün 45 yaşında vefat eden babası Ali Rıza Efendi'nin babası Hacı Hafız Ahmet efendidir. Onun babası Ahmet Nurettin Efendi'dir. Mehmet Nuri Efendi'nin babası ise Selanik Koca Kasımpaşa kalsın paşa mahallesi imamı halveti Şeyhi Seyyid Şeyh Ali Rıza Efendi'dir. Silsile takip edilirse 1590 yıllarına gidildiğinde Selanik mevlevihanesi postnişinin Hacı Hasan Efendi olduğu görülür. Şeyh Hasan Efendi Atatürk'ün dedesinin dedesinin dedesidir. Bu bağlamda arşiv belgeleri çok önem arz etmektedir. Mesela 28 Nisan 1835 tarihli nüfus defterlerinde şu kayıt geçmektedir. Aynı şekilde Zübeyde Hanım içinde onlarca tasavvuf ehli söz konusudur. Soyları takip edilirse Mevlevi Halfeti Şeyhleri'nin yanı sıra Kadiri Şeyhlerine de ulaşılmaktadır.  Konu ile alakalı Zübeyde Hanım'ın babası Feyzullah Efendi'nin bu kollarla akrabalığı vardır. Zübeyde Hanım'ın kardeşi Hasan Efendi'nin soyundan ve günümüzde hayatta olan Kamil Ali Savaş Bey'in arşivinde Abdülkadir Geylani hazretleri ve Kadiri Tarikatı yolundan gelenler tarafından kullanılan Avradi Kadriye isimli bir dua kitabı bulunmaktadır. Bu belge 30 sayfadan oluşmakta olup Atatürk'ün ailesinde Kadiri meşrepli şeyh ve müritler olduğunu gösteren önemli delildir. Bakınız Başbakanlık Osmanlı Arşivi - Maliye Nezareti Temettuat Defteri. Nüfus Defteri- Sadarat Mühimme Kalemi. Ayrıca yazıma kaynak olarak aldığım Prof. Dr. Haydar Baş'ın Hoş Geldin Atatürk isimli eserinin 115-116. sayfalarına bakabilirsiniz.

Kıymetli okuyucularım
Utanmadan sıkılmadan Atatürk'e dil uzatıp iftira atanların maskeleri düşmüştür. Arşivler açılınca daha da düşecek ve sırıtacaktır. Yetişen Türk gençliğine Atatürk'ü çok iyi anlatmalıyız.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.