SON DAKİKA
Hava Durumu

AŞURE GÜNÜ VE ÖNEMİ

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2022 15:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2022 15:37
Kıymetli okuyucularım.
8 Ağustos 2022 Pazartesi günü Aşure Günü olarak kutlanmaktadır. Aynı gün ve 1964 tarihinde Kıbrıs'ta Cengiz Topel şehit düşmüştür. Yine aynı gün ve 1968 tarihinde İran - Irak Savaşı'nda ateşkes uygulanmıştır. Kısaca Aşure Günü'nden bahsetmek istiyorum. Kameri takvime göre muharrem ayının onuncu günü tutulan oruca Aşure Orucu denir. Aşure günü gerçekleşen bir takım olaylardan bahsedilir. Özetlemek gerekirse Hz. Musa (a.s) ve İsrailoğulları Firevun'un zulmünden bu günde kurtulmuştur. Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağı'na bu günde oturmuştur. Hz. Adem (a.s)'ın tövbesi bugün de kabul edilmiştir. Hz. Yunus(a.s.)'un balığın karnından çıkarılması bugün olmuştur. Hz. İsa ve Hz. Musa peygamberlerin doğumları bu günde olmuştur. Semavi dinlerin tamamında aşure gününün özel bir yeri vardır.
Kıymetli okuyucularım.
Çok üzülerek ifade edelim ki İslam tarihinin en acıklı ve en çirkin bir o kadar da vahşi olaylarından birisi olan Kerbela hadisesi yani Hz  Hüseyin'in şehit edilmesi de Muharrem ayının 10'unda yani aşure gününde meydana gelmiştir. Sevgili Peygamberimizin (Ona selam olsun) "Dünyanın iki çiçeği ve cennet çocuklarının efendileri diye tabir ettiği ve övdüğü Hz. Ali ile Hz. Fatıma annemizin ciğer parelerinden olan Hz. Hüseyin'in siyasi ihtiraslar uğruna şehit edilmesi Peygamberimizi ve Ehli Beyt'ini seven bütün Müminleri (Müslümanları) derinden yaralamış , kalplerimizi incitmiş ve gönüllerimizde  silinmez izler bırakmıştır. Burada unutulmaması gereken bir gerçek vardır. Şii olan kardeşlerimiz Hz. Hüseyin'in intikamını alma sözünü tazeleyerek aşure gününü bir yas ve matem gününe çevirerek kendilerine işkence etmeyi âdet hâline getirmişlerdir. Emevilerin de Şiilerin bu uygulamalarına karşılık bayram sevinci yaşamaları tam bir fitne ve cehalettir. O da siyasi bakış farklılığından meydana gelmiştir.
Kıymetli kardeşlerim.
Müslüman Türk Milleti olarak muharrem ayında özellikle aşure gününde  aşure adı verilen tatlı pişirilerek eşe dosta dağıtılması, hayırlı işler yapılması, gönül almalar güzel adetlerimizdendir. "Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç muharrem ayında tutulan oruçtur" müjdesini veren Peygamberimize kulak vermeliyiz. Kardeş kavgasını ve kardeşkanı akıtmak isteyen iç ve dış mihrakların ihanet şebekelerinin oyun ve tuzaklarına gelinmemelidir. Aramıza fitne fesat ve düşmanlık sokmak isteyenleri iyi tanımalıyız. İslam tarihinde hiç kimse çocuğuna Yezit adı vermemiştir. Onu lanetlemişlerdir. Bedir'den, Uhud'tan, Hendek'ten, Kerbela'ya oradan günümüze kadar bütün şehitlerimizin ruhları şad mekânları cennet olsun.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.