SON DAKİKA
Hava Durumu

AŞURE GÜNÜ ve AŞURE OKULU

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2018 21:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 21:32
20 Eylül 2018 Perşembe günü Muharrem ayının onudur: Aynı tarihte Peygamberimizin biricik torunu Hz. Hüseyin Kerbela’da şehit edilmiştir. Yine aynı tarihte Selahattin Eyyubi, Kudüs’ü kuşatmıştır. Bu tarihte tutulan oruca Aşure orucu denilmiştir. Bu itibarla günün adı da Aşure günü olmuştur. Şanlı Peygamberimiz “Ramazan ayından sonra tutulan en hayırlı oruç Aşure orucudur” buyurmuştur. Yahudiler Hz. Musa’nın ve İsrailoğulları’nın Allah tarafından bu günde kurtarıldığına inanırlar ve Musa Peygamber’in o gün şükür maksadıyla oruç tuttuğunu, bu maksatla kendilerinin de Hz. Musa’ya uyduklarını söylemektedirler. Şanlı Peygamberimiz de “Biz Musa’ya sizden daha yakınız ve bunu yapmaya daha yakınız ve daha layığız” buyurarak Müslümanların aşure gününde oruç tutmalarını tavsiye buyurmuştur.
Yine Peygamberimiz “Bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını ümit ediyorum” diye buyurarak, aşure orucu tutulmasını teşvik etmiştir. Müslüman Türklerde muharrem ayında, özellikle bu ayın onuncu gününde aşure adı verilen bir tatlı pişirilerek dağıtılması gelenek hâline gelmiştir. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi, İslam tarihinde çok acı ve çok üzücü bir çirkin olayı hatırlama özelliği taşımaktadır. Bu sebeple Şii’lerin Hz. Hüseyin’in intikamını alma şeklindeki matemleri elbette tasvip edilemez. Aynı şekilde Emevi’lerin de bu günü bir bayram sevinci ile kutlamaları son derece çirkin ve siyasi bakış açısının düşüklüğündendir. Müslümanların Yahudi katillerine benzememesi için aşure orucunu taklitten uzak olarak ilk gün, hatta daha fazla tutmaları tavsiye edilmektedir.
İslami kaynaklara dayanmayan bilgilere göre, aşure günü gerçekleşen olaylar şöyle sıralanır; İsrailoğulları ve Hz. Musa, Firavun’un zulmünden kurtulmuşlardır. Bir not düşmek gerekirse, bugün Yahudiler Firavun’un onlara yaptığı zulmün fazlasını Filistin’de Müslüman’lara yapmaktadırlar. Firavun’un torunları ve hortlakları olduğunu göstermektedirler. Hz. Nuh’un gemisi Cudi Dağı’na bu günde oturmuştur. Hz. Âdem’in tövbesi aynı gün kabul edilmiştir. Hz. Yunus’un balığın karnından çıkarılması bu tarihtedir. Bunların tamamı rivayet olarak bilinmektedir.
Bize göre önemli olan, şanlı Peygamberimizin tavsiye ve mesajlarıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.