SON DAKİKA
Hava Durumu

ALLAH'A ŞİRK ORTAK KOŞMANIN ÇEŞİTLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2022 16:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2022 16:14
Kıymetli okuyucularım
Kainatta işlenen ve affolunmayan en büyük günah şirktir. Şirk terk edilmezse affı mümkün değildir. Sahibini cehenneme götürür. Bütün iyi ve hayırlı işleri de yok eder. Yoktan var edilmiş bir varlık nasıl ve kim olursa olsun asla yüce yaratıcının yerine konulamaz. Şirke alet edilen herhangi bir varlık ya da nesne olabilir. Bunun adı melek de olsa, peygamber de olsa, yahut bir veli, keramet ehli bir insan ya da cin şeytan, hayvan, ağaç, taş, ateş, güneş, ay, yıldız ya da başka bir şey olabilir. Dünya tarihi incelendiğinde bunların hepsinin olduğunu görürüz. Günümüzde ise değişik şekillerde şirke ve küfre düşülmektedir. Bazıları nefsine, bazıları kötü his ve arzularına mağlup olmaktadırlar. Öyleleri vardır var ki ömründe bir sefer Allah deyip başını secdeye koymadan çenesi kapanır gider. Bazıları var ki gelişen teknoloji karşısında şükretmek yerine onu şirke alet eder. Yüce Rabb'imizin bazı varlıklara verdiği üstün özellikler kulları cezbetmiş etkilemiştir. Onların ortaya koyduğu bir takım hadiselere bakarak onları ilah zannedenler şirkin kucağına düşmüşlerdir. Mesela şeytan Allah'ı inkar etmemiştir. Ancak bütün şirk ve inkâr yollarını süslenip püslenip cazip hale getirmiş ve bir kısım insanları şirk tehlikesi ile baş başa bırakmıştır.

Kıymetli okuyucularım
Toplumda çeşitli okullardan şirke düşenler vardır. Bazı tipler var ki Allah'ı yücelttiği gibi peşine takıldığı kimseyi yüceltir. Ona hürmeti ibadet kabul eder. Helali haram, harama helal derse kabul eder. Onun bütün tavsiyelerine boyun eğer. Bazı gafiller Allah'ın iradesinde ve tasarrufunda olan bütün işlerin bağlandığı ve peşinden yürüdüğü kimselerin yetki ve tasarrufunda olduğunu zanneder. Ondan ister ona bağlanır. Onsuz Allah'a ulaşamayacağını zanneder. Bu bağlamda din ve dindarlık adına şirke düşenlerin sayıları bir hayli fazladır. Siyasi anlamda ise peşinden gidilen kişilerin her şeyi halledeceği anlayışı şirktir.

Kıymetli okuyucularım
Şirkin gizli olanı da çok tehlikelidir. Peygamberimiz (Ona selam olsun), "Sizin için en fazla korktuğum şey küçük şirktir" buyurmuştur. Ashap, "Ya Resulallah küçük şirk nedir" dediğinde Peygamberimiz "Riya ve gösteriştir" buyurmuştur. Devamında ise Allah c.c. kıyamet günü herkesin amelinin karşılığını verirken insanlara gösteriş için ibadet yapanlara şöyle der: "Dünyada kendileri için gösteriş yaptığımız kimselere gidin bakın bakalım onların yanında size verecekleri bir şey bulabiliyor musunuz?" Bir de "Bana cömert desinler" diye yardım yapanlar, "Alim - ilim adamı desinler" diye okuyanlar, ayrıca yağan yağmuru meydana gelen tabiat olaylarını yıldızlara ve burçlara ya da bulutlara bağlayıp Allah'ı unutanlar için şiir tehlikesi vardır. Konu ile ilgili Buhârî ve Müslim'de bütün hadis kitaplarında geniş bilgi mevcuttur. Rabbimiz şirkin her çeşidinden bizleri korusun.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.