SON DAKİKA
Hava Durumu

AH ŞU SOKAK KÖPEKLERİ MESELESİ -1-

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2022 18:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2022 18:21
Kıymetli okuyucularım.
 Uzun zamandan beri gündemde olan ve de hala güncelliğini koruyan sokak hayvanları olarak tarif edilen bu mesele bir türlü çözüme kavuşturulmuyor. Hatta çözüm yerine problemlerin daha da arttığını görüyoruz. Rabbimiz yeryüzündeki diğer nimetler gibi hayvanları da insanların hizmetine vermiştir. Onlardan çeşitli şekilde faydalanmayı da helal kılmıştır. Bununla birlikte yeryüzündeki bütün mahlukata karşı ölçülü ve adaletli davranmayı hayvanlara da şefkat ve merhamet gösterilmesini emretmiştir. Günahkar bir kişinin çok susamış bir köpeğe zor şartlar altında su temin ettiği için Allah tarafından bağışlandığı, bir kadının kediyi hapsederek ölümüne neden olduğu için ve susuzluktan ölmesi sebebiyle kadının cehennemlik olduğu bildirilmiştir. Şanlı Peygamberimiz (Ona selam olsun) hayvanlara şefkatle davranılmasını emretmiştir. Konu ile ilgili Buhari Müslim Ebu Davud ve Nesei'de onlarca hadis mevcuttur. Ayrıca Diy. İslâm İlmihali 2. Ciltte 173-174-175. ve 176. sayfalarda konu ile ilgili geniş bilgiler mevcuttur.
Kıymetli okuyucularım.
Sevgili Peygamberimiz (Ona selam olsun) sağım anında hayvanın memesinin incinmemesi ve çizilmemesi için sağım işlemini yapan kişinin (Kadın olsun erkek olsun) tırnaklarını kesmelerini istemiştir. Yine yavruları alındığı için çırpınan bir kuşu görünce bunu yapanları uyarmış ve yavruların geri verilmesini emretmiştir. Canlı hayvanın atış hedefi yapılmasını yasaklamıştır. Hayvanların dövüştürülmesi, aralarında güreş tertip edilmesini ve zevk için avlanmasını men etmiştir. Hatta hayvanlara çirkin ve kötü söz söylemesini kınamıştır. İslam dininin teşvik ve telkin ettiği genel ahlak ilkeleri ve sebebiyle Şanlı Peygamberimizden itibaren uygulanan prensiplerde onlara iyi davranılması, eziyet edilmemesi aç ve susuz bırakılmaması, güçlerinin üstünde yük taşımamaları, eğlence yahut kumar şeklinde dövüştürülmemesi uygulanmaya koyulmuştur. Bu bağlamda bazı idari tedbirler de alınmıştır.
Kıymetli okuyucularım.
Hem inancımız, hem yasalar, hem de vicdanlar itibari ile toplumsal sağduyu ve toplumsal mesuliyet bakımından hayvan hakları konusu önemini korumaktadır. İslam dininin insana yüklediği sorumluluk ve davranış bilinci dini eğitim ve görgü insanın hayvanlara ve bütün mahlukata karşı dengeli, merhametli ve adaletli davranmasını gerektirir.
Peki bugünkü manzara nasıldır? Olumlu ve olumsuz yönleri ile müspet ve menfi olarak konu incelenirse karşımıza bir sürü çirkin ve istismar edilen hadiseler çıkar. Bunlar arasında şahsi egosunu tatmin etmek için gösteriş budalalarının insan hayatını tehlikeye attığını bile görebiliyoruz.
DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.