SON DAKİKA
Hava Durumu

ADALET VE DEVLET ADAMLIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2022 21:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2022 21:39
Kıymetli Okuyucularım.
                Sevgili Peygamberimiz (s.a.) şöyle buyurmuştur. ‘Bir kavmin (bir milletin) devlet, aile, mahkeme ve fertleri arasında hak ve adaletten uzak hükümler kararkar verilirse o kavimde ve o millette mutlaka kan dökümü, cinayetler yaygınlaşır.(Bakınız muvatta-Cihad-26)
Adil devlet başkanı, adil idareciler mahşer yerinde Allah’ın lütfuna ve himayesine mazhar olacakların önde gelenlerindendir.Buhari, Edep bahsi 36. Hz. Ömer, Halifeliği döneminde Ashaptan Übey b. Karb ile aralında bir konuda anlaşmazlık olmuş ve bu anlaşmazlığı çözmek için dönemin Medine Kadısı Hakimi olan Zeyd b. Sabite gitmişlerdir. Kadı olan Zeyd b. Sabit hemen Halife olan Hz. Ömer’in altına minder vermiş ve saygılı davranmıştır. Adil bir idareci olan Hz. Ömer bu davranış karşısında şöyle demiştir: İşte bu davranışın şimdi vereceğin hüküm karşısında yaptığın ilk adaletsizliktir. Ben davacımla aynı yere oturacağım. Davacı Übey b. Karb şikayetini ileri sürünce Hz. Ömer bu iddiayı kabul etmiştir. Bu durum karşısında Ömer’in yemin etmesi gerekiyordu. Kadı Zeyd.b.Sabit , davacı Übey b.Karb’a şöyle dedi. Gel halifeye yemin ettirme, onu bundan muaf tut. Davacı olduğun kişi bir başkası olsaydı sana böyle bir feragatten hiç bahsetmezdim. Teklifi duyan Hz.Ömer son derece kızarak ‘böyle bir ayrıcalığı kabul etmeyip derhal yemin etti.’
Sonrada kadıya şöyle dedi. ‘Halife ile, devlet başkanı ile herhangi bir Müslüman hakkında eşit davranmasını öğrenmedikçe o hakime dava götürülmemelidir.’Adalet daima vezir olmalıdır. Rezil olmamalıdır. Çünkü adalet vasıtasıyla haksızlık ve tehlikelerden korunulur.Devleti yönetenler Allah’tan sakınmayı emreder ve adaletle hükmederse sevap kazanırlar. Aksini yapanlar vebalini çekerler.
Buhari-ezan-36
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.