SON DAKİKA
Hava Durumu

23 Nisan ve Cumhuriyet (1)

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2020 20:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2020 20:03
Osmanlı İmparatorluğu paylaşılması gereken büyük bir ganimettir. Taksimat oranları işgalciler için değişmektedir. Ancak gözden kaçırılan bir gerçek vardır. Bağımsızlığı için canını, malını feda etmekten çekinmeyen hürriyet sevdalısı olan Türk milletinin duyguları hiç dikkate alınmamıştır. İşte Ali Fuat Paşa’nın  ‘Mukaddes İttifak’ dediği vatanperverlerin  20 Haziran 1919’da imzaladığı Amasya kararları bir dönüm noktasının başlangıcı olmuştur. Alınan kararlar şöyledir: 1) Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.  Hükümet merkezi olan İstanbul İtilaf Devletleri’nin etkisi ve denetimi altındadır. Sahip olduğu sorumluluğun gereklerini yerine getiremediğinden bu durum milleti yok olmuş saymaktadır. Milletin bağımsızlığı yine milletin gücü ve kararı kurtaracaktır. Milletin haklarını dünyaya duyurmak için her türlü baskıdan uzak bir milli heyetin varlığına ihtiyaç vardır. Bu itibarla süratle Sivas’ta milli bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır. Bütün illerin her tarafından ırk, mezhep ve görüş ayrılıkları dikkate alınmadan milletin güvenini kazanmış üçer kişinin acele olarak yola çıkması lazımdır.  Her ihtimale karşılık bu toplantının milli bir sır olarak tutulması ve delegelerin gerekli yerlerde kişiliklerini gizleyerek gelmeleri lazımdır.
2) Doğu vilayetleri namına 10 Temmuz’da Erzurum’da yapılacak olan toplantının yani Erzurum Kongresi’nin ilgili illerin Müdafaa Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyetleri’nden seçilmiş üyeler Erzurum’a yola çıkmışlardır. O zamana kadar diğer vilayetlerimizin temsilcileri de Sivas’ta olacaklardır. Böylece Erzurum Kongresi üyeleri belirlenecek ve umumi toplantıya katılmak üzere Sivas’a hareket edeceklerdir.
3) Bu esaslara göre temsilciler Müdafai Hukuki Milliye Cemiyetleri ve belediye başkanları tarafından seçileceklerdir.
4)Bu esasların uygulanmasından 3. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Eski Bahriye Nazırı Rauf Bey, 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, 13. Kolordu Komutanı  Vekili Miralay Cevdet Bey, 3 . Kolordu Kumandanı Miralay Rafet Bey, Samsun Mutasamfı Hamit Bey, 2. Ordu Müfettişi Cemal Paşa, 12. Kolordu Komutanı Miralay Selahattin Bey, 25. Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa, 14. Kolordu Kumandanı Yusuf İzzet Paşa, Bursa’da 17. Kolordu Kumandanı Vekili Miralay Bekir Sami Bey, Edirne’de Kolordu Kumandanı Cafer Tayyar Bey, diğer bazı askeri ve sivil kişiler tarafından çalışılacaktır.
Yani Cumhuriyet öyle kolay kurulmamıştır. Düşmanlar hala mevcuttur.

Devam edecek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.