SON DAKİKA
Hava Durumu

23 NİSAN BAYRAMI VE TBMM'NİN AÇILMASI

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2022 17:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2022 17:31
Kıymetli okuyucularım
Bundan tam 102 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve açılmış Cumhuriyet kurulmuştur. Atatürk Meclisin neden şart olduğunu şu sözlerle ifade etmiştir. "Bir devre yetiştik ki onda her şey meşru olmalıdır. Millet işlerinde Meşrutiyet ancak milli kararlarla istinat etmekle milletin temayülat-ı umumisine (milletin tamamının istek ve arzularına) tercüman olmakla hasıldır (mümkündür). Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O esareti ve zilleti kabul etmez" demiştir. Meclisin açılışı kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri olmuştur. İstanbul'un 16 Mart 1920'deki işgali, Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaya başlaması üzerine milletvekilleri ve hürriyet sevdalısı bazı aydınlar Ankara'ya kaçmaya başlamışlardır.  İstanbul'da bulunan Meclis-i Mebusan 18 Mart 1920'de son kez toplanmış ve meclisin süresiz olarak tatil edilmesi kararlaştırılmıştır.
Mustafa Kemal 19 Mart 1920'de yayınladığı bir genelge ile Ankara'da olağanüstü yetkili bir meclisin toplanacağını duyurmuştur. Bu maksatla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleriyle dağıtılan Osmanlı Meclis-i Mebusan'dan kaçarak Ankara'ya gelenlerden 84'ü ilk mecliste yerlerini almışlardır. Mustafa Kemal 22 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışını duyurduğu genelde bundan sonra bütün sivil ve askeri makam ve mevkilerin bütün ulusun emir alacağı en yüksek mevkiinin yeni meclis olduğunu ifade etmiştir.
Böylece 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacıbayram Camiisi'nde cuma namazı kılınıp kurbanlar kesildikten sonra meclis açılmıştır.

Kıymetli okuyucularım
TBMM'nin ilk açılışında takriben 63 milletvekili müftü ve din adamından oluşmuştur. Aralarında müderrisler (öğretim görevlileri) vardır. Ancak çok az yazar ve çizerler, bu konuda bilgi vermişlerdir.
‌24 Nisan 1920 Cumartesi günü meclis toplanmış ve Sinop Milletvekili Şerif Bey en yaşlı vekil olarak meclis çalışmalarının başladığını belirtmiştir. Şerif Bey İstanbul'un yabancılar tarafından işgal edildiğini hilâfet ve hükümet makamlarının özgürlüklerini kaybettiklerini hatırlatarak hür ve huzur içerisinde yaşamış Türk Milleti'nin bu şartları kabul etmeyeceğini belirtmiş ve sözleri alkışlar arasında kabul görmüştür. Bundan sonra birinci meclisin ilk sözcüsü Mustafa Kemalpaşa olmuştur. Bu konuşmasında Mustafa Kemal çok hassas konulara parmak basmıştır. Özellikle Sait Molla imzası ile gelen telgrafa dikkat çekmiştir. Çünkü Sait Molla bütün belediye başkanlarına İstanbul'da kurulan en İngiliz Muhipler Cemiyeti (İngiliz Dostları Derneği)'ne katılmasını ve destek olunmasını istiyordu. Ferit Paşa da konu ile ilgili Mustafa Kemal'e bilgi vermiyordu. Satılmış ve düzensiz kişiler tarafından girişilen bu ihanet içerikli siyasi maceralara teşebbüs edenler Cumhuriyeti kabul etmeyen, mandacılığa evet diyen satılmışlardır. Onların müritleri hala yaşıyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.