SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2024 22:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 22:57

Kuzukulağı otu aynı şekilde kuzukulağıgiller familyasına ait olan çok yıllık bir bitkidir. Boyları 20 ila 50 cm arasında değişkenlik gösterir ve gövdeleri kırmızı renklidir. Özellikle gövdesi ve yapraklarında birçok değişik mineral ve vitamin yapısına sahiptir. Kuzu kulağı otu özellikle zinde bir vücut elde etme imkanı sağlamaktadır. Vücudu güçlendirilmesinin yanı sıra aynı zamanda diş eti sağlığı için de önemli bir yere sahiptir. Sedef ya da egzama gibi cilt rahatsızlıkları adına da takviye olarak kullanılır. Kabızlığa karşı iyi geldi de bilinen faydaları arasında yer alıyor. Mucizevi bir bitki olarak öne çıkan kuzukulağı otu özellikle Anadolu'nun kalkerli topraklarında yetişen bir bitki türüdür. Özellikle gölgelik ve nemli yerleri seven bir bitki olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok genel olarak Tokat ilçesinin merkezinde ve çevresinde yetiştiğini eklemek gerekir. İlkbahar aylarının gelmesi ile beraber kuzukulağı otu ortaya çıkmaya başlar. Türkiye'nin önemli bir bölgesinde genel olarak kendiliğinden yetişen bir bitki türü olduğunu söylemek mümkün. Bu yüzden doğal yollar üzerinden toplamak ve kullanmak mümkündür. Yaprakları ince ve uzun, tüy şeklinde bir görünüme sahiptir. Elbette ihtiyaca bağlı olarak amacı göre gerekli koşullar sağlandığında bireysel olarak da yetiştirilebilir.

Kuzukulağı Nerede Yetişir?

Kuzukulağı ülkemizde kendisine geniş bir alanda yetişme imkanı bulmuştur. Nemli ve gölgelik alanlarda bitkiye rastlama olanağı yüksektir. Anadolu’da kalkerli topraklar dışındaki her alanda kuzukulağı otu yetiştirmek mümkün olur. Kuzukulağı otunun en yaygın biçimde yetiştirildiği bölge ise Tokat civarıdır.

Kuzukulağı otu genel olarak salatalarda değerlendirilir ve çiğ olarak kullanılır. Aynı zamanda farklı çorbalar ve böbrekler için de iç malzeme olarak değerlendirilir. Özellikle kaynatılmış bir bardağın içerisinde 5 dakika bekletildikten sonra keyif ve kullanılabilir. Bu durum özellikle idrar söktürücü ve ateş düşürme noktasında işe yarar.

Faydaları: Özellikle faydaları üzerinden öne çıkan bir ot olarak kuzukulağı, Türkiye'de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda lezzetli bir ot olması ile beraber birçok farklı yiyecekle tüketilir.

1.Bedeni güçlendirir ve zinde tutar. 2. Diş eti problemlerine karşı etkilidir. 3. Sedef ve egzama hastalığına karşı etkili bir ottur. 4. Bağırsakları yumuşatır. 5. Müshil etkisi yaratır. 6. Kabızlığa karşı etkilidir. 7. Yüksek oranda C vitamini içeren kuzukulağı otu birçok hastalığın tedavisinde yararlıdır. 8. Yüksek lifli olması nedeniyle bağırsakların daha iyi ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur. 9. Çiğ olarak tüketildiği zaman kan şekerini düşürür. 10. Tıbbi bir bitki özelliğine sahip olan kuzukulağı otu ateş düşürücü etkiye sahiptir. Böylelikle ateşli hastalığa tutulmuş olanların iyileşmesine yardımcı olur. 11. Kurutulmuş köklerinden yapılan çay içilince safra ve idrar söktürücü yönleri meydana gelir. 12. Taze yapraklarından hazırlanan karışım egzama gibi deri hastalıkları ve yanık durumları üzerinde olumlu yönde etkilidir. 13. Kuzukulağı cilt lekeleri üzerinde etkilidir. Bitki ezilerek hazırlanan maskeler cilde uygulandığı zaman gelişme görmek mümkündür. 14. Kuzukulağı diş ve ağız sağlığı yönünden büyük yarar sağlar. İskorbüt isimli ciddi bir ağız hastalığının tedavisinde kuzukulağı ile yapılan tariflere başvurulur. Tedavi edilmediği takdirde sıkıntı yaratan bu hastalığın yok edilmesi için kuzu kulaklı besinler yemek iyi bir seçim olur. 15. Kuzukulağı tohumları anne sütünü arttırmaya destek olur. Böylelikle bebeklerin gelişimi de daha iyi biçimde meydana gelir.

Yukarıda verilen faydaları ile beraber Türkiye'de en çok tüketilen önemli bitkisel ot kaynakları içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Özellikle romatizması olanlar ve böbrek hastaları kuzukulağı otu tüketmemelidir. Aynı zamanda mide ülseri ve gastrit olan kişiler de tüketmemeye özen göstermelidir. Asidik bir yapısı olması ile beraber mideye zarar verici bir etkiye sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Türkiye'de yaygın olarak bulunan bir ot olduğu için, kuzukulağı otu her yerden temin edilebilmektedir. Bu bağlamda semt pazarları, özellikle aktarlar ve bazı marketler üzerinden de elde etmek mümkün. Tabii doğada çok fazla bulunduğu için birebir olarak da elde edilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.