SON DAKİKA
Hava Durumu

EĞİTİM-5

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2024 21:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 21:59

Önceki yazımızda Eğitimin genel olarak, okuldan ve hayattan alınan bilgilerin, insan davranışında meydana getirdiği değişiklikler olarak tanımlamıştık. Eğitim ile ilgili yazacağım köşe yazılarında, farklı düşünce insanlarının Eğitim’le ilgili sözlerini de sizlerle paylaşacağım. Örneğin Mustafa Kemal Atatürk’ün şöyle bir sözü çok anlamlıdır; ” En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.” Bu söz, özgürlük mücadelelerinden sonra, eğitimle cahilliğe karşı verilen savaşın ne kadar önemli olduğunu bize göstermektedir. Cahillik, bir toplum için son derece tehlikeli bir tehdittir. Cahillik bir toplumu esir aşmışsa, o toplum ya da medeniyet yıkılmaya mahkûmdur. Nitekim tarihe baktığımızda kendisini geliştiremeyen bir ülke, başka ülkelerin sömürgesi olmuştur. Albert Einstein’in şu sözü de bize eğitimin önemini anlatmaktadır; “Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur.”. Gerçekten de toplumda adalet ve barışı sağlamak, ancak eğitimle mümkün olabilmektedir. Meşhur bilim insanı Thomas Edison; “Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise ruh için de eğitim odur.” demiştir. Yani ruhun eğitilebilmesi ancak eğitimle mümkün olmaktadır. Dante Alighieri; “Eğitim ekmek ve sudan sonra halkın en zorunlu ihtiyacıdır.” Eğitimsiz toplumlarda bilim gelişemez, toplumsal aydınlanma ise olamaz. Eğitimin ışığı sayesinde toplumlarda gelişme ve aydınlanma olması mümkündür. Bu noktada Albert Einstein’in şu sözü bize ışık tutmaktadır; “Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir.” Düşünebilmek için aklın eğitilmesi şarttır. Gelişmiş ülkelerdeki insanlar, uygarlıklarını ilerletebilmek için, nasıl düşünmeleri gerektiğini öğrenmişlerdir.

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözü şahsım için çok önem taşımaktadır; “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.”. Bu söz savaşla kazanılmış bir medeniyetin yaşamını idame ettirebilmesi için mutlaka eğitime ihtiyaç duyduğu aşikârdır. Eğitim hakkında Seyyid Kutub, L. Broughham ve Michael Jackson’un şu sözlerini sizinle paylaşmak istiyorum.” Bilginin gücüne inanıyorum, kültürün gücüne inanıyorum; ama eğitimin gücüne, daha çok inanıyorum.”. “Eğitim görmüş bir halkı bir yöne sevk etmek kolay, sürüklemek güçtür; idare etmek kolay, köleleştirmek imkânsızdır.”. “Eğitim, bir kişiye tüm dünyaya karşı yeni bir bakış açısı kazandırır ve herhangi bir bireyin eğitim hakkına sahip olabilmesinden daha önemli bir şey yoktur.”.

Eğitim kavramına birden fazla anlam yüklenerek yapılan değişik tanımlamalara şahit oluyoruz. Bunun nedeni eğitim tanımını yapan bireylerin görüşlerini etkileyen birbirinden farklı olan toplumsal, ekonomik, siyasal, hukuki, psikolojik ve felsefi temellerin olmasıdır. Her toplumun kendine ait değer yargıları, yaşam standartları, kültür ve inanç sistemleri bulunur. Bu farklılıklar eğitim kavramını zenginleştirir. Topluma ait değerlerin kazanılmasında etkili olan süreçlere dâhil olabilmek, bunlara yönelik yetenek ve becerilerin bireysel olarak geliştirilmesini gerektirir. Planlı etkinliklerden oluşan bu sürecin bireysel kazanımlarla desteklenmesi eğitim sürecini oluşturur. Bu süreç hayatımızın ilk anından başlayıp ömrümüzün sonu kadar devam edecek bir süreçtir. Herhangi bir konuyu önyargılı olmadan tüm yönleriyle düşünebilmek için o konuda eğitime ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla bu durum aslında bireyin istenilen hedefe ulaştırılıp yönlendirilmesinden daha fazlasını kapsıyor.

Eğitimi herkes kendi düşünme biçimine göre açıklamaya çalışıyor. Ancak ezberlenip akılda kalmayan yani kısa sürede unutulan şeylerin eğitimin bir parçası olmadığını artık biliyoruz. Eğitimin amacı, zihnimizi bilinçli kullanma kapasitesini artırıp ne gerekiyorsa onu yapacak yetkinliğe sahip olarak değişimi yakalamaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.