SON DAKİKA
Hava Durumu

16'lı Masanın "Bölünme Anayasası"

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2023 19:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2023 19:29

13 Ocak 2018 yılında CHP, İYİ Parti, SP ve HDP anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu öncülüğünde bir anayasa taslağı hazırladılar. Resmi olarak 6 lı masa olarak geçen ama bana göre 16’lı masa haline gelen yapı, ısrarla HDP’yi içine almaya çalışıyor. Öyle ya ABD Başkanı Biden’ın açık açık, "Erdoğan yönetiminin gitmesi için Türkiye'deki seçimlerde muhalefeti destekleyeceğiz" dememiş miydi, devamında da şunu eklemişti: "Pozisyonumuzun; parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun bütünleşmesini sağlamak olduğunu açıkça söylemeliyiz!" ifadeleri daha dün gibi hafızalarımızda duruyor. ABD’li Biden, Erdoğan yönetimindeki hükümete, Cumhur İttifakı şemsiyesindeki Türkiye'ye, kendi politikalarını ve terör faaliyetlerini uygulatamayan bu blok, bir yandan FETÖ ve PKK/YPG/PYD üzerinden iç karışıklık çıkarmanın, diğer yandan da Mavi Vatan, Libya, Doğu Akdeniz'deki mücadelesinden döndürmenin ve kazanımları heba etmenin peşinde koşmaktadır.

Gelelim 2018 de oluşturulan anayasa taslağına. Bu taslak boşuna hazırlanmadı. Bugün ülkemizde oluşturulmak istenen siyasi iklimin temelleri daha 2018 de atılmaya başlandı. Bu anayasa taslağında Türkiye için önerilen şartları şöyle sıralayabiliriz. Ülkemizde yerel meclis konseylerinin oluşturulması yani federatif yapıya geçilmesi öneriliyor. Bir madde de “Türkiye sayıları 2 ila 5 il arasında değişen idare biçimlerini kapsayacak şekilde 20-25 bölgeye ayrılarak yönetim birimleri oluşturulmalı" deniliyor. Bir maddede “Türkiye Cumhuriyeti” yerine “Türkiye Devleti” ifadesi kullanılıyor. Eğitimin Türkçe olmasından rahatsızlık duyularak çok dilli eğitime geçilmesi gerektiğinden bahsediliyor. Şöyle deniyor: “Ana dilde eğitim konusunda Anayasa, yasa koyucu belirli bir takdir alanı bırakmalı ve çift dil (resmi dil ve anadil) eğitime açıklık prensibi benimsenmelidir. Bu çerçevede anadilde eğitimi yasaklayan herhangi bir hükme yer verilmemelidir”. Taslak metinde “Eşcinsellik” anayasal güvence altına alınıyor. “Din” dersinin kaldırılarak yerine “Kültür” dersinin konulmasının öneminden bahsediliyor. Anayasanın başlangıç metninde yer alan “Eşsiz Kahraman Atatürk” ifadesinin anayasa metinlerinden kaldırılıyor. Atatürk Milliyetçiliğine bağlılık ifadesine hiçbir şekilde yer verilmiyor. “Devletin dili Türkçedir” ifadesinin yerini “Resmi dili Türkçedir” ifadesi konuyor. Taslakta “Merkezi yönetimin yetkileri daraltılmalı, yerel yönetimler güçlendirilmeli. Bölge ve belediye yönetimlerinde yetkiler siyasi partilerin ve bağımsızların aldıkları oy oranında temsil edildikleri konseylerde toplanmalıdır” ifadeleri yer alıyor. Türkiye’nin sayıları 2 ila 5 il arasında değişen idari birimleri kapsayacak şekilde 20-25 bölgeye ayrılarak yerinden yönetim birimleri oluşturulmalı” ifadelerine yer veriliyor. Ayrıca Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı belgesindeki bazı maddelere Türkiye tarafından koyulan şerhlerin kaldırılması isteniyor. Türkiye bu maddelere ‘Federatif sisteme kapı araladığı’ gerekçesiyle şerh koymuştu. Ayrıca terör suçuna bulaşan başkanların görevden alınmalarının da Anayasa’ya madde koyularak önlenmesi gerektiği ifade ediliyor. “Türk Vatandaşlığı” teriminden rahatsızlık duyuluyor. Mustafa Kemal Atatürk zamanında “Türkiye Cumhuriyeti” ya da “Anadolu Cumhuriyeti” isimleri tartışılırken, Gazi Paşa “Türklük bir üst kimliktir” diyerek son noktayı koymamış mıydı? İşin ilginç yani Atatürk’ün kurduğu bir partide bütün bu olaylara sessiz kalıyor.

16’lı masanın niye kurulduğu ve Türkiye’nin çekilmek istenen mecranın nasıl olacağı 2018 de ortaya konan taslakta aslında açık açık ifade ediliyor. İşin ilginç yanı ABD ve AB ülkeleri bu taslağı canı gönülden destekliyor ve bu durumdan çok memnun görünüyor. Yıllarca dünyaya hükmetmiş Türklerden bu kadar nefret eden Avrupalılar bu kadar samimi olarak 16’lı masayı desteklemeleri açıkçası beni huylandırıyor. İster istemez Che Guevera’nın “Düşmanlarınız sizi seviyorsa sizde bir…….var demektir” sözünü hatırlıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.