SON DAKİKA
Hava Durumu

Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2017 21:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2017 21:45
Sevgili dostlar malum emekli bir meteorolojist olarak yine ilgi alanımı kapsayan ama tüm insanlığı ilgilendiren çok kapsamlı bir bilim dalı olan METEOROLOJİ hakkında birazda olsa bilgilenelim istedim.   1 - Kuraklık ve Çölleşme Kuraklık Nedir? -Yağışların "normal" seviyesinin altına düşmesi
-Yağışların kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu arazi ve su kaynaklarını olumsuz etkilenmesi ve hidrolojik dengede bozulmalara sebep olan doğal olay (BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi)
Nasıl Tanımlanır? §  Frekans
§  Şiddet
§  Süre
§  Etki Alanı
Önemli Özellikleri §  Başlangıç ve bitişinin belirsiz oluşu
§  Kümülatif artması
§  Aynı anda birden fazla kaynağa etkisi
§  Ekonomik boyutunun yüksek olması
Kuraklığın Ekonomik Etkileri §  Üründe Kayıp
§  Süt ve Çiftlik Hayvanları Kaybı
§  Kereste Üretiminde Kayıplar
§  Balık Üretiminde Kayıplar
§  Ulusal Büyümede Kayıp
§  Ekonomik Gelişmede Gecikme
§  Yiyecek üretiminde düşüş
§  Yiyecek stoklarında azalma
§  Finansal kaynak bulmada zorluk (Kredi riski)
§  Nehir ve kanalların denizciliğe olan katkılarında kayıp
§  Yeni ve ilave su kaynaklarının geliştirilmesindeki pahalılık
§  Suyun taşınmasındaki pahalılık
§  Çiftçi gelirlerinde kayıplar
§  Eğlence iş alanlarında kayıplar
§  Enerjide kaynak azalması
§  Tarımsal üretimin direkt bağlı olduğu endüstrilerde kayıplar
§  Üretimdeki düşüşe bağlı işsizlik
§  Hükümetlerin vergi gelirinde kayıplar
Kuraklığın Çevresel Etkileri §  Toprakta su ve rüzgar erozyonu
§  Balık alanlarına zarar
§  Bitki alanlarına zarar
§  Suyun kalitesine etki
§  Hayvan kalitesine etki
§  Hayvan doğal yaşam alanlarına etki
Kuraklığın Sosyal Etkileri §  Yiyecek kıtlığı
§  Yoksullukta artış
§  Göç Sosyal huzursuzluk
§  Kırsal alanlardaki yaşam seviyesinde düşüş
   2 - Sel ve Taşkınlar Sel Selin en sık rastlanan sebebi,kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan meydana gelir. Çok nadir olarak da barajların çökmesi ve taşmasından kaynaklanan sellere rastlanılmaktadır.
Taşkın Bir nehir/dere yatağındaki mevcut su miktarının, havzaya normalden fazla yağmur yağması veya havzada mevcut kar örtüsünün erimesinden dolayı hızla artması ve yatak çevresinde yaşayan canlılara, arazilere, mal ve mülke zarar vermesi olayına taşkın denmektedir Uzun süreli aşırı ve şiddetli yağışlardan sonra özellikle fazla eğimli ve geçirimsiz topraklarda taşkın olayı meydana gelmektedir. Ayrıca kar yağışının da yoğun olarak yağdığı havzalarda ısının birden bire artması sonucu kar örtüsünün erimesi de taşkınlara yol açabilmekte ve taşkın debilerine etkimektedir. Her iki etkenin beraber meydana gelmesi ve yan kollardaki suyun aynı anda yükselmesi en tehlikeli taşkınları oluşturmaktadır. Taşkın oluşumuna etki eden bir diğer faktör de havzada hakim olan yağış rejimleridir.
1967-1987 yılları arasında akarsularda görülen sel (taşkın) olay sayısının tüm hidrometeorolojik afetler içindeki oranı % 33 iken; 1998-2008 yılları arasında bu oran % 14'e gerilemiştir. Son yıllarda yapılan baraj sayılarındaki artışlar, dere ıslah çalışmaları ve köylerden kentlere göçler, bu şekilde nehirlerden kaynaklanan sellerde (taşkınlarda) azalmaya neden olmuştur. Buna rağmen DSİ verilerine göre 1975-2011 yılları arasında 820 adet taşkın olayı meydana gelmiş, bu taşkınlar sonucunda 660 can kaybı olmuş, 799.758 hektar tarım arazisi taşkına maruz kalmış, taşkınlar ülke ekonomisine yılda yaklaşık 150 milyon TL zarar vermiştir. Bununla beraber son yıllarda ani seller ve bunun bir sonucu olarak da şehir sellerinde önemli artışlar görülmektedir. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.