SON DAKİKA
Hava Durumu

Meteoroloji dersi

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2017 20:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2017 20:39
Meteoroloji  öğretmeni Bünyamin DİK Bey, Rıfat’ı kaldırmış ve sormuş. Oğlum sınıf çok sıcak ne yaparsın? Rıfat ceketimi çıkarırım demiş. Daha sıcak ne yaparsın? Rıfat gömleğimi çıkarırım demiş. Daha sıcak pantolonumu çıkarırım, daha sıcak pencereyi açarım hocam demiş. Hoca, hıı pencereyi açtığında o içeri giren havanın basıncı ne kadar demiş. Rıfattan cevap yok. Hoca otur yerine sıfır der.
Sonra Bülenti kaldırır. Oğlum sınıf çok sıcak ne yaparsın? Bülent ceketimi çıkarırım demiş. Daha sıcak ne yaparsın? Bülent gömleğimi çıkarırım demiş. Daha sıcaksa pantolonumu çıkarırım, daha sıcaksa pencereyi açarım hocam demiş.
Hoca, hıı pencereyi açtığında o içeri giren havanın basıncı ne kadar demiş. Yanında getirdiği barometreyle ölçüp söylemiş. Hoca, peki Bülentçim içeri giren havanın hızı ne kadar? diye sorunca Bülent afallamış kalmış. Hoca otur yerine yirmi demiş.
Sonra Behmanı kaldırır. Oğlum sınıf çok sıcak ne yaparsın? Behman ceketimi çıkarırım demiş. Daha sıcaksa ne yaparsın? Behman gömleğimi çıkarırım, daha sıcaksa pantolonumu çıkarırım demiş. Soruların uzayıp gideceğini anlayan Behman pratik zekasıyla hocam asla o pencereyi açmam ben direk donumu çıkarırım demiş.
 
Güneş ve rüzgar enerjisinden nasıl faydalanırız?
Alternatif enerji kaynakları arasında güneş ve rüzgar enerjisi uygulamaları, bizlere işlevsel ve ekonomik çözümler sunabilmektedir. Bu
yüzden, doğaya zarar vermeden hem kendi enerji ihtiyacımızı karşılayıp, hem de ülke enerji ihtiyacına katkı yapabiliriz.
Güneş ve rüzgar enerjisinin kullanım alanları
• İçme suyu temininde
• Besi hayvanı sulamasında, hayvancılıkta
• Su deposu doldurma
• Damla sulamada, tarımda
• Sera sulamasında, seracılıkta
• Bireysel, ev, konut, yazlık, çiftlik vs. elektrik enerjisi temininde
Yenilenebilir enerji teknolojilerinin seçiminde; Enerji kaynağı, enerji potansiyeli ve fiziki / teknik altyapı imkanları düşünülerek
kurulacak sistemin kapasitesi ve teknik donanımını, ihtiyacımıza göre seçmeliyiz. Bu sayede gerek ilk yatırım maliyetlerini gerekse bakım ve işletme giderlerini optimal düzeyde tutmuş oluruz. Bunu yaparken enerji mühendislerinden destek sağlanabilir.
Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi,her alanda ışık, ısı, sıcak su ve elektrik üretme amacıyla kullanılmaktadır. Güneş enerjisi, elektrikli çitler, aydınlatma, su pompalarının çalıştırılması, ahırların aydınlatılması, damla sulama ve bunların otomasyon cihazlarının çalıştırılması için uygun bir ALTERNATİF enerji kaynağı olabilmektedir. Türkiye yılda ortalama 2600 saat güneşleme süresi ile yaklaşık yılın %30’unu güneşli geçiren bir ülke durumundadır.
Güneş enerjisi, güneşten gelen ve hiçbir işletme masrafı olmayan bedava bir enerji kaynağıdır aynı zamanda çevre dostudur, çevre kirliliği yaratmaz ve atık ortaya çıkmamaktadır.
Güneş enerjisi ışık, ısı ve elektrik şeklinde değerlendirilmektedir. Fotovoltaik (PV) sistemler güneş enerjisini direk olarak elektriğe dönüştürmektedir ve bina çatılarına, cihazlara, arabalara dahi yerleştirilebilir. Yek-odaklı güneş enerjisi üniteleri ayna ve lens düzenekleri ile güneş ışınımlarını nispeten küçük bir alana yansıtma
esasına dayanır. Bu küçük alanda odaklandırılan enerji su ısıtması için kullanılmaktadır.
Tarım ve Hayvancılıkta Güneş Enerjisi Sistemleri
Su pompalama sistemleri güneş enerjisinin en verimli kullanıldığı alanlardır, genelde yerleşim merkezlerinden uzakta ve elektriğin bulunmadığı yerlerde, hayvan barınakların aydınlatılmasında ve derin kuyu su pompa sistemleri ile güvenilir su tedariki sağlayabilir. Bu sistemler pratik olarak bakım ve işletim maliyeti düşüktür ve ayrıca işletme personeli ihtiyacı gerektirmeksizin çalışabilirler.
Güneş Enerjisiyle Sulama ve İçme Suyu Temini Tarımsal sulama sistemleri, içme suyu temini sistemleri vb. sistemler için güneş enerjisi ile ekonomik çözümler oluşturabilirsiniz. Örneğin yerin 50-100 metre derininden su çekebilir ve bir tanka doldurup buradan tarımsal sulama yapabilirsiniz. Ya da yine derinden su çekip bir su deposuna suyu basıp oradan da içme suyu şebekesine suyu verebilirsiniz. Tüm bu işlemler için ihtiyacınız olan başlıca ekipmanlar ise güneş panelleri, batarya, şarj kontrol cihazı, invertör ve pompadır. Güneş paneli elektrik gücünü, invertör büyüklüğünü, akü kapasitesini ve pompa güçünü ihtiyaçlarınıza göre belirlemek gerekecektir.
Tasarım / Sistem İhtiyaç olan AC ve DC güçler belirlenir ve bu güçler iklim şartlarına göre optimize edilir. Şebekeden bağımsız uygulamalar için kullanılacak akülerin tipi ve kapasitesi (Ah) seçilir Bölgenin aldığı ortalama güneşli gün sayısına (güneş enerjisine) göre güneş paneli güçleri belirlenir ve diğer sistem bileşenleri oluşturulur.
Güneş enerjisi özellikle kırsal alanda şebeke dışı elektrik üretimi için çok kullanışlıdır, ancak en büyük dezavantajı gece üretim yapılamamasıdır.
Seyyar arabaya ayrı bir invertör ve akü monte edilerek ve evde kurulu sistemden aküler sarj edilerek, ünite traktör arkasına takılıp bahçeye taşınabilmekte ve orada kurulu sulama sistemine elektrik götürülebilmektedir.
Not: yazıyı hazırlamamda yardımcı olan Meteoroloji mühendisi kardeşim Sinan ŞEN’e Teşekkür ederim.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.