SON DAKİKA
Hava Durumu

İyi gazeteci nasıl olmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2017 22:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2017 22:15
Gazetecilik zor meslektir. Basın, ahlak kurallarına uymayı gerektirir. Yazanların, yazmayı bilenlerin, zeki, yetenekli insanların mesleğidir. Gazeteci mesaisine başlarken; “Gazetecilik nedir, gazeteci nasıl olmalıdır sorusuyla işine başlamalıdır. Toplumun; (okur, izleyici, dinleyici) gözü, kulağı, dili olmalıdır. Devlete değil, kamuya çalışmalıdır, halkın duymadıklarını duymalı, göremediklerini görmeli, söyleyemediklerini söylemelidir.
En önemlisi; tarafsız olacaktır, ayna gibi gördüklerini yansıtacak, nabza göre şerbet vermeyecek, kalemini satmayacaktır.
Topluma karşı sorumluluklarını unutmayacaksın.
İyi insan olacaksın…
Etik olacaksın.
Gazetecilikte; ‘etik’ denilince akla gelen, adil olma, objektiflik, gerçekçi ve doğru olmaktır.
Türkiye’de henüz bu standartlara ulaşılamamıştır.
‘Bunları yapıyorum’ diyecek gazeteci sayısı % 100’dür. Uygulamaya gelince bu miktarın aşağılara ineceği düşüncesindeyim. Hatta % 30’lara kadar düşebilir. Bu rakamı bulabilsek dahi, şanslı sayılırız.
Bir ülkede gazetecilerin % 10’u görevini tam yapabilirse, o ülkede refaha, özgürlüğe pencereler açılır. Hakkın ne olduğu bilinir. Hak aramak kolaylaşır, kamuoyu yaratılabilir. Kültür artar, okur-yazar oranında dahi mesafeler alınır.
Gazetecilik işte bu kadar önemlidir.
Önemli bir güçtür.
Türkiyede; gazetecilerin Başbakanla, bakanlarla, muhalefetle, bulunduğu illerde yöneticilerle ne kadar içli dışlı olduklarını herkes bilir. Ne yazık ki şaibelere, yolsuzluklara açık bir meslektir. Gazeteleri dolduran, Küçük-küçük hatır haberlerinin arkasında, küçük ya da büyük menfaatlerin yatması mümkündür.
Yine de doğru insanlardır. Onların elindeki güç hangi kurumda olsa, bozulmalar olabilir.
Özgür değillerdir.
Gazeteciler, sözleşmelerle patronlarına karşı da sorumludurlar. Çünkü gazeteler piyasada para karşılığı satılır, patron buradan kazandığı para ile gazetecinin ücretini öder.
Gazeteci ne kadar bağımsız çalışmak istese de, patrona bağımlı kalır, kalemi patronun istediği doğrultuya kayabilir.
Sorunların olmadığı bir basın, Gazetecilerin bağımsız gazeteci olabileceği günlere selam olsun diyorum…..
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.