SON DAKİKA
Hava Durumu

Demagoji nedir

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2017 21:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2017 21:42
Demagoji kelimesinin en çok kullanıldığı alanlar siyaset ve yönetim olmakla birlikte günümüzde halk dilinde de kullanılmaktadır. İlk olarak Yunan Medeniyetlerinde kullanılan demagoji kelimesi, Yunan mitolojisine göre bir halk yöneticisinin, halkın gözünü korkutabilmek adına yaptığı, değişik bir konuşma biçiminin araç olduğu, siyaset yapma şekli olarak doğmuştur ve ‘’Demagoji Nedir‘’sorusunun siyasi yönden cevabı olma niteliğindedir.
 
Burada amaç, direk olarak halkı tehdit etmenin sakıncalı yönleri olacağı için dolaylı yoldan onlara gözdağı vermektir. Daha sonra da bir başka halk yöneticisi tarafından farklı bir uygulamayla yapılan demagoji şu şekilde olmuştur: halkın artık bazı konularda fazla bilinçlenmesiyle halkı yönetenler bu durumdan korkup aslında halkın bir şey bilmediklerine onları inandırmaya çalışmışlardır. Bu bağlamda halkın bilmediği konulara değinip onların kafasını karıştırmayı başarabilen yönetici de demagoji yapmış bulunmaktadır.
 
Günümüzde ise boyutu ve kullanım alanı çok fazla değişen demagoji kelimesi genellikle tartışma anlarında kullanılmaktadır. Hakaret etmek veya bağırmak istemeyen bir kişi aynı zamanda kendi savunduğuna karşısındakini inandırmaya çalışıyorsa hemen demagojiye başvurur ve karşısındakinin anlamayacağı şekilde konuşarak kafasını karıştırmaya çalışır.

Demagoji Etik midir?

Demagoji yapmak diye adlandırılan laf kalabalığı yaratma sistemi ister siyasette olsun isterse günlük konuşma dilinde olsun etik bir ikna etme biçimi değildir. Demagojinin tarihçesine baktığımızda başarılı yöneticiler tarafından uygulandığını ve o anlık başarı elde ettiklerini görmemiz bile bunun uygun olduğunu göstermemektedir.
 
Halkın bilinçlenmesine katlanamayan yöneticilerin başvurduğu bu yöntemde yönetici yanlış veya fazla bilimsel olan terimler kullandığında halk ta yanlış bilgiler öğrenmekte olup uzun vadede o ülke açısından yanlış bilgi birikiminden dolayı zararlar ortaya çıkmaktadır.

Demagogların Özellikleri Nelerdir?

Demagoji yapan veya yapabilen kişilere demagog adı verilmektedir. Herkes demagog olamaz çünkü her insan yaradılış bakımından farklı özelliklere sahip olmaktadır. Demagoji yapabilmek her kişide olmayan bazı yeteneklere sahip olmayı gerektirir. Demagoji yapabilmek adına sahip olunması gereken bazı özellikler şunlardır;
•Demagog, karşısındakinin bildiği kadarını söyler, karşısındaki bir bilgiyi bilmiyorsa asla onu söylemez ve öğrenmesini istemez.
•Demagog, demagojisini karşısındakine belli etmeden yapar.
•Demagog, hızlı konuşabilmelidir.
•Demagog, bir anda pek çok konuda laflar üretebilmelidir.
•Demagog, her konu hakkında biraz da olsa bir şeyler bilmelidir.
 
ABARTI

Rıfat ile Behman trenle yolculuk yaparken,bir sığır çiftliğinin önünden hızla geçiyorlarmış.Rıfat, tahmin etmiş
-Behman’a dönerek, burada tam 152 sığır var demiş
-Behman atma demiş Rıfat’a  Vızz diye geçtik yanlarından nasıl saydın ?
-Rıfat ,çok kolay demiş. Ayaklarını sayıp dörde böldüm…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.