SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim ve halk kültürü

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2017 21:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 21:00
Yıllardır özellikle savunduğumuz bir gerçek var; Halkoyunları halk kültürünün bir parçası,kültürel bir kavram,medeniyet mirası arasında korunması ve eğitim yoluyla gelecek nesillere aktarılması gereken bir değerdir. Türkiye'de azımsanmayacak sayıda genç çeşitli dernek ve kurumlarda halk oyunları çalışmalarına katılmakta ve çalışmalarını sergilemektedir. Birçok dernek ve kurumlar bu çalışmaları yapmıştır veya halen yapmaktadır.
 
Bunların dışında kalanlar ise yapabilme koşullarım yaratma çabası içindedirler. Bu çalışmalarla ilgili birçok şeyin eksik kaldığı bir gerçektir. İnsanlarımızın kendi yörelerinin oyunlarına yönelim göstermesi severek, haz duyarak seyretmesi, oynaması güzel bir olgudur. Ancak bu alanda birçok yetersizlik (çalışma salonlarının eksikliği, yanlış ya da eksik giysiler, müzisyen yokluğu, bilgisiz ve deneyimsiz öğreticiler)varken, Halk Oyunları’nın salt bir yarışma ve spor mantığı-teorisi-uygulamaları ile Halk Oyunları Federasyonu’nca ele alınması, durumu daha karmaşık bir hale getirmiştir.
 
Kültür Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında 354 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 ve 2. maddeleri ile 468 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12/a maddesi uyarınca,  Kültür Bakanlığı ana hizmet birimlerinden “Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ”ne verildiği belirtilmektedir.  Ayrıca; Halk oyunlarımızın bir spor dalı ve faaliyeti olmayıp, Türk Halk kültürünün bir parçası olduğu, oyun-müzik-adım olarak öyküsünü anlattığı olayların bütününü ifade eden, ülkemiz halkının yörelere göre karakteristik özelliklerini taşıyan, yüzyıllardır süre gelen ve halkımızın yaşamının, duygu ve düşüncelerinin ifadesi olan kültürel bir birikim olduğu; belirtilmektedir.
 
Halk oyunları bir kültür müessesi olup Türk kültürü içinde özel bir yeri vardır. Bu yer “Halk Bilimi” dalları arasında en canlı ve güncelliği olan bir konudur ve asla Spor değildir.
 
“Halk Oyunları çalışmaları sosyal ve kültürel bir faaliyet olarak, eğitim ve öğretimin bir parçası olarak değerlendirilmektedir.”  Bu cümleden yola çıkarsak ;Millî Talim Terbiye Kurulunun kararında da görüldüğü üzere,  Halk Oyunları bir spor faaliyeti değil, eğitim ve öğretimde değerlendirilen bir kültür faaliyetidir.
 
 
Halk Oyunlarımızın Türk Halk Kültürünün bir parçası olup, oyun-müzik-adım olarak öyküsünü anlattığı olayların bütününü ifade eden, ülkemiz halkının yörelere göre karakteristik özelliklerini taşıyan, yüzyıllardır süre gelen ve halkımızın yaşamının, duygu ve düşüncelerinin ifadesi olan kültürel bir birikimdir. Halkoyunları denince; oyun, müzik, kıyafetler, koreografı, çalışma/çalıştırma şekilleri, oyunların anlamı gibi oldukça geniş bir alam kapsayan yapı söz konusudur. Sportif bir yarıştan çok kültürel bir olgu olan halk oyunları her şeyden çok bir eğitim-öğretim yönüne sahiptir. Bu yönüyle her hangi bir kurum ve kuruluşa kısmen veya tamamen devri yapılamayacak kadar önem taşımaktadır. Bunun anlaşılması ise halk oyunların tarihsel bir süreç içinde değerlendirmekle olanaklıdır. Öncelikli olarak halk oyunlarının başlangıç noktasındaki amacından başlayarak günümüze doğru bakarak bu zorunluluk daha iyi anlaşılacaktır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.