SON DAKİKA
Hava Durumu

ZEYTİN ve YENİŞEHİR SALI PAZARI’NDAKİ ZEYTİNCİLER

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2018 22:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 22:00
Zeytin, ülkemizin çok önemli bir gıda maddesidir. Zeytin ağacının 2000 yıl hatta 3000 yıl ömrü olduğu söylenir. Onun içindir ki efsanelerde adı  ÖLMEZ AĞACI veya HAYAT AĞACI olarak geçer. Antik çağlardan beri insan oğlunun hayatının içinde olmuş, zeytiniyle, yağıyla insanlığa sağlık, lezzet ve güzellik vaat etmiştir. Zeytinyağı, sağlığımız için bir şifa kaynağı ve vazgeçilmez bir ilaçtır. Kalbimizin de dostudur. Zeytinin hem siyahı hem de yeşili sofralarımızın baş tacıdır. “Zeytin ağacı, bütün ağaçların ilkidir ve dünya üzerinde tek bir ağaç kalsa, o da zeytin ağacı olur” sözü boşuna söylenmemiştir. Zeytin cennetin meyvesidir. Cennette 2 meyve bulunurmuş ve bunlar zeytin ağacı ile incir ağacıymış. Dünya ile tanışması 6.000 yıl öncesine dayanan zeytin ağacı,Tanrıça ATHENA’nın bitkisidir. Yunanistan’ın başkentine zeytin ağacı armağan ettiği için,kent onun adıyla anılmıştır. (Athena=ATİNA)…Zeytin dalı da aynı zamanda barışın simgesidir.
                Türkiye’nin hatta dünyanın en leziz, en kaliteli ve damak zevki en iyi olan zeytinleri ve zeytin yağları İznik, Gemlik, Orhangazi ve Mudanya’da yetiştirilir. Bu yörelerin zeytinleri MARMARABİRLİK ZEYTİNLERİ adı altında yurt içinde ve yurt dışında önemli miktarda alıcı bulur ve çok beğenilir. Sağlığımızın sigortası olan zeytin, Yenişehir’in komşu ilçesi İznik ve köylerinin tarım ürünleri bakımından önemli bir gelir kaynağı ve İznik Havzası’nın binlerce yıllık ALTIN ÜRÜNÜDÜR.
 Son yıllarda MARMARABİRLİK ZEYTİNLERİ diye piyasada kalitesi ve yemesi iyi olmayan Akhisar zeytinlerinin satılması, gerçek zeytin üreticilerine darbe vuruyor ve tüketici aldatılıyor. Zeytin ağacının bakımı çok masraf ister ve girdiler çok pahalıdır. Bu durum göz önüne alındığında üretici zor durumda kalıyor. Akhisar zeytini de kalitesi iyi, sağlıklı ve leziz olan MARMARABİRLİK  üreticilerine bir darbe daha vuruyor. Son yıllarda sürekli yağan yağmurların tam çiçek açma zamanına rastlaması İznik ve yöresinde yaklaşık 0/0 70 civarında bir ürün kaybına  neden oldu. Üretici güç ve perişan duruma düştü. Herkes şaşkın ve panikte. Zeytin sezonu bittikten sonra ilaçlamasını, budamasını, tımarını yapan ve gübrelerini atarak önemli bir masraf yapan üretici, zamansız yağan uzun süreli yağmurlardan dolayı çiçeklerin dökülmesiyle bir afet ile karşı karşıya kaldı.
Yenişehir ve köyleri zeytin üretimi yapamadığı için zeytin ve zeytinyağı ihtiyaçlarını genelde salı günü kurulan pazarda alışverişlerini yaparak temin ederler. Salı pazarında zeytinciler için pazaryeri açılmış ve buradaki zeytincilerin tamamı İznik’in köyleri olan başta Müşküleli’ler  yoğun olmak üzere,  Mustafalı ve Göllüceli’dir. İznik’in bu köylerinde biliyoruz ki kalite ve leziz bakımından çok iyi olan MARMARABİRLİK ZEYTİNLERİ yetiştirilir. Araya başka bir satıcı ve aracılar girmeden, direkt olarak köylüden tüketiciye ulaşan zeytinler, Yenişehirliler tarafından çok beğenilir. Köylülerin kendi yetiştirdikleri ürünler olması nedeniyle, fiyatlar  çok makûl ve uygundur. Yenişehir Halkı da yıllardır bu köylü pazarından çok memnundurlar. Zeytin ihtiyaçlarını salı günleri zeytin pazarında veya çarşı içindeki aynı köylülerden olan diğer üreticilerin pazar yerlerinden karşılar. Kendilerini çok yakından bildiğim kadarıyla zeytin satıcıları da Yenişehir Halkından oldukça memnundurlar ve halk ile zeytinciler arasında sıcak bir yakınlaşma vardır. İznik Gölü çevresinin önemli zeytin üreticisi köyleri olan Müşküle, Mustafalı  ve Göllüceli’ler, Yenişehir Halkı için kendilerinin doğal olarak ürettikleri  zeytin ve zeytin yağlarını en iyi fiyatlarla Yenişehir Halkının hizmetine sunarlar. Ali Osman-Celalettin Kardeşler,Serdar Tosun,Erol Işık,Nehir Kavak ve salı pazarının renkli siması İsmail Kocaçakır leziz ve damak tadı güzel zeytinlerini tarladan tüketiciye sunmanın gururunu yaşıyorlar.
Ortaokulu ve liseyi Yenişehir’de okumuş İznikli bir öğretmen ve  aynı zamanda bir zeytin üreticisi olarak bende zaman zaman salı günleri zeytin pazarına gider zeytincileri ziyaret ederim. Hepsini yakından tanıdığım için çok iyi bilir ve kendilerini takdir ederim. Gazetemizin bu köşesinden hepsine hayırlı bol kazançlar dileğiyle, en iyi - en güzel zeytinlerini ve zeytin yağlarını halkın hizmetine uygun fiyatlarla sunmalarını dilerim.
          

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.