SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI: SADİ AKTAŞ

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2019 21:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 21:08
Sadi Aktaş,3 karpuzu bir koltuğa sığdıran tam bir emekçi,çiftçi ve köylü çocuğu. 1963 yılında Yenişehir’in Yolören eski adıyla bilinen Mekirköy’de dünyaya gelir. Manav kökenli bir ailenin çocuğudur. Baba adı Hasan Hüseyin, ana adı Habibe’dir.  Fatma Hanım ile evlidir. Eser ve Hasan Hüseyin adında 2 oğlu,İpek adında bir kızı vardır. Yenişehir  Ziraat Odası Başkanlığı yanında Yolören Köyü Muhtarı ve Eskişehir Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesidir. Aynı zamanda TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) üyesi ve delegesidir.
                Yenişehir’in ve Yolören Köyü’nün önemli ve tanınmış simalarından biri olan Sadi Aktaş,1994 ve 1999 yerel seçimlerinde köyüne muhtar seçilir ve 10 yıl muhtarlık yaptıktan sonra bir dönem ara verir ve 2009 yılında tekrar muhtar olur. 5 dönemdir Yolören Köyü Muhtarlığı yapmaktadır. Her aldığı görevi başarıyla yerine getiren Aktaş,bir köy çocuğu olarak kendini yetiştirmiş , Yenişehir’de ve köyünde sevilen ve saygı duyulan bir yöneticidir. Yenişehir’in mahallelerinden ve köylerinden gelen 71 delegenin katılımıyla yapılan kongrelerde seçimle  gelmiş  çiftçi ve köylü çocuğu bir başkandır.



                E.K. : Başkanım !.. Ziraat Odası Başkanı gibi bir göreve talip olmak nereden aklınıza geldi ? Sizin görevleriniz nelerdir ? Bize ve Yenişehir Yörem Gazetesi okurlarına dolayısiyle  tüm çiftçilere  biraz açıklar mısınız ?
                S.A. : Ben kendimde bir çiftçi ve köylü çocuğuyum. Yenişehir’in o/o 80-i tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. ÇKS-ye (Çiftci Kayıt Sistemine ) dayalı 4.500 üyemiz var. Aslında bu sayı 14.000 ama resmi üyemiz 4.500 kişi. Bu çiftçilerimizin sorunlarını takip etmek, onları gerek bakanlıklarda ve gerekse  TZOB -de dile getirmek bana mutluluk veriyor ve görevimi seviyorum. Yenişehir ve köylerinde tarım ve hayvancılığın sorunlarını il bazında milletvekilleriyle, ilçe  bazında siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla genellikle iktidar kimse onlara giderek çözmeye çalışıyoruz. Biz particilik yapmayız. Bizim işimiz particilik değil. Ancak doğru söylemek gerekirse iktidar kimse onu takip ederiz. Bu işler böyle yürüyor. Bizim için önemli olan çiftçilerimizin sorunlarını  çözmektir. TZOB -nin  ÇKS -ne  kayıtlı  5 milyon üyesi var. Bunlar ve aileleri  TZOB üyesi oldukları için  BAĞ-KUR’dan emekli oluyorlar.
                E.K. : Görev süresince bugüne kadar ne gibi işler yaptınız ?
                S.A. : 2010 yılında göreve başladım. Yani 9 yıldır bu görevi sürdürüyorum. Dönüş  İthalat ve İhracat adında Avrupa’ya ihracat yapan bir  firmanın alım-satım işlerini yapıyordum. Bu arada köyümün de muhtarıydım. Köy adına Sebze ve  Meyve  Paketleme Tesisleri kurdum. Sadece Yolören’den değil tüm bölgemizden köy bütçesinden sebze ve meyve aldık. O tarihlerde Yenişehir Belediyesi’nin yapması gerekenlerini biz yaptık. 2010 yılında Meclis ve Yönetim Kurulu arkadaşlarla seçildikten sonra borçlu aldığımız bir kurumu köy köy gezerek kurumun güvenini ve itibarını sağladık. Sonra bir arsa aldık ve 1.300.000 T.L (eski parayla 1 trilyon 300 milyar) - a  mâl olan gördüğünüz bu 4 katlı binayı yaptık.
                E.K. : Evet güzel bir bina. İyi bir hizmet yapmışsınız başkanım.
                S.A .: Yenişehir’in her mahallesinin ve köyünün  ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla onların ortak kullanımları için zirai tarım aletleri aldık. Yangında evi yananlara yardım ettik. Tabi mağdur, fakir,gariban ve yoksul olması şartıyla…Durumu iyi ve zengin olanlar hariç.
                E.K. : Benimde İznik’in Müşküle Köyü’nde  babamdan kalma 3 katlı ahşap evimiz  elektrik kontağından çıkan bir yangınla yerle bir oldu. İçindeki eşyalarıyla birlikte  tamamen yandı. Üstelik hiçbir kuruluştan yardım almadık-alamadık. Siz anlatırken bir an bizde  mi Yenişehir’in köyü olsaydık diye içimden bir his geçti. Çünkü yangından sonra ailecek çok zor günler geçirdik. 
                S.A. : Geçmiş olsun Hocam.
                E.K. : Sağolun Başkanım. Bundan sonra yapacaklarınız ile ilgili olarak neler düşünüyorsunuz ?
                S.A.:   Belediye ve Sivil Toplum Örgütleriyle iyi ilişkiler içinde bulunmak istiyoruz. Onlarla iç içe olup her konuda yardımcı olmalarını isteyeceğiz. Üyemiz olan çiftçilerimize  çocuklarının evlenme ve sünnet düğünlerinde  destek olacağız. Yenişehirli  çiftçimiz bölgedeki ekilecek olan her türlü sözleşmeli veya fabrikalarda işlenecek ürünlerden Ziraat Odalarına haber verirlerse geleceğe dönük haklarını koruruz. Her türlü ilaç  ve gübre tohumlarının faturalarını alsınlar. Çünkü ilaç ve tohum bozuk çıkarsa dava açamıyoruz. 1 yıl evvel para yapan ürünleri,gelecek  yıl aynı ürünlerden fazla ekmesinler. Mahsül çok olunca para yapmıyor. 
                E.K. : Ben İznik’in köyündenim ama ortaokulu ve liseyi Yenişehir’de  okudum. O  yıllarda manda yoğurdu yerdik ve Yenişehir’in de kaymağı çok meşhurdu. Şimdi manda yok galiba ?
                S.A. : Artık manda kalmadı. Hiç yok. Sadece İşadamı İbrahim Orhan Bey’in çiftliğinde var.
                E.K. : Peki Başkanım…Bu yoğun işleriniz arasında bize zaman ayırdığınız için size  teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
                S.A.: Buralara kadar gelme zahmetinde bulunup bizimle  görüştüğünüz ve gazetenizde bize odamızın ve çiftçilerimizin durumu ve sorunları hakkında bize açıklama fırsatı verdiğiniz için bende size  çok teşekkür ederim.  Ayağınıza  yüreğinize sağlık.  Çok sağolun…                
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.