SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR’DE FUTBOLUN TARİHİ (2)

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2018 22:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2018 22:00
Yenişehir’de futbolun tarihinden geçen haftaki yazımızda bahsetmiş ve bu haftaki ikinci yazımızla devam ediyoruz:
 Yenişehir’deki  Sanatkârlar Gücü ve Yılmaz Gençlerbirliği adındaki 2 gayrifedere kulübün Cumhuriyetin 10. Yıldönümü olan 1933 yılında, Belediye Başkanı Burhanettin Ersöz’ün gayretleriyle  YENİŞEHİR GENÇLERBİRLİĞİ adı altında birleşmesi ve renklerinin lacivert beyaz olmasından sonra Yenişehir’de daha iyi ve güçlü bir takım ortaya çıktı. Geçen haftaki yazımızda bu takımın futbolcularını yazmıştık. Daha sonraki yıllarda Köse Kemal ,Motor Ahmet,Yarasarlı Ahmet, Değirmenci Nuri,Mantar Sami,Gogu Orhan,Çeşmeci Burhan,Arap Fahri, Dübek Mehmet,Bıçakcı İsmail,Serment,Tojo Kemal,Dırancı Sami,Sansar Orhan,Bıcı Burhanettin,Hakkı Horoz,Cevat Günay,Motor Mustafa,Ali Dıngıl gibi futbolcular ve Sadi Çevik’ten sonra  Hafızın Fahri,Bolluların Ali,Kavaklıların Ramazan Oruç, Vedat Şemaki,Çarıkların Çetin Sinop,Boncuk Ömer, KKTC  Başbakanı Derviş Eroğlu,Tunç,Sami Özbekler,Muzaffer Doğan(Mızır),Yasincilerin Nedim ve bizim lisede öğrencilik yıllarımızda Naimağaların Şükrü Gedikli gibi kaleciler yetişti. Yenişehir’in futbol tarihini yazarken hem futbolcu hem de yönetici olarak hizmet eden Futbol Aşığı Sinirli Ahmet Dere’yi,yönetilerden Hayırlı Basri ve  Fahri Dübek’i yine bizim o öğrencilik dönemlerde çok yakından tanıdığımız ve Yenişehir’de idarecilik denince aklımıza ilk gelen ve Yenişehir futboluna büyük hizmetlerde bulunan Asım Akçacı ismini  Yeni unutmamak gerekir.


 
                                                YENİŞEHİR ESNAFSPOR (1956-1967)
   
1950-li yılların başında Marangoz Fuat Ceylan,Boyacıların Hasan ve kardeşi Mehmet Demirel,Makasçı Koca Ahmet Özbeyaz,Sütçü Cemal’in oğlu Salih bir otelin kahvehanesinde ESNAFSPOR’un kurulmasını kararlaştırıp gayriresmi olarak hemen faaliyete geçirirler. Fanilalara yeşi-sarı saten kurdeleler diktirip forma yaparlar.Büyük uğraşlarla yaratılan bu takım seyredenlere  büyük keyif verir ve futbol sevdalısı Salih Çınar’ın vefatı Yenişehir’de ve spor camiasında çok üzüntü yaratır.
Futbola mahalle takımında başlayan, ESNAFSPOR’un yeşil-sarılı formasını da giyen kaptan Cengiz Erbaş anılarında Turgut Yüce Ağbimize şöyle diyordu:
“Rahmetli arkadaşım Börek Mehmet’e futbol topu alması için 14 lira verdim. Topu aldık. Kulüp falan yoktu ama hemen takımın ilk 11-ini kurduk. Maç için Şehir Sineması’nda haberleşirdik. Babasultan Mahallesinde IŞIKSPOR  ve ORTAOKUL TAKIMI vardı. Her iki takımı da 3-1 lik skorlarla yendik ve Ortaokul Öğretmeni Burhan Arda Başkanlığında, Yaşar Süpürtülü Fuat Ceylan,Nuri Karakaş, Şekerci Necdet Kuru,Fırıncı Tatar Kazım’ın oğulları Emrullah ve Cemal Bozçayır İdare Heyetine seçildiler. Kulübün kurulmasında Hayri Terzioğlu ve Dr. Ahmet Esin’in yardımlarını gördük ve 1956/57 sezonuna yetiştik. Hayvan Pazarı’ndaki ilk özel maçımızda Bursa Erkek Lisesi’ne 2-1 yenildik. İlk resmi maçımızda milli hakemlerden Abdi Parlakay’ın yönettiği karşılaşmada Bursa Uludağspor’a yenilmiş ama bu karşılaşmada ilk resmi golümüzü penaltıdan takım kaptanı Gogu Burhan atmıştı. YENİŞEHİR GENÇLİK ile 1958/59 sezonunda aynı gruba düştük. Bursa’daki ilk maçı 4-1 kazandık ancak ikinci maçı 2-0 kaybettik. Anamızda küsmece-gücenme  olmazdı. Herşey sahada kalırdı. Çünkü onlar bizim ağbeylerimizdi.”


 
                                                               ÇİMENSPOR (1966 )
 
YENİŞEHİR ESNAFSPOR’un 1960 yılında kapanmasından sonra 1961 yılında yeniden kurulur ancak Bursa Amatör Kümelerde aynı isimden İnegöl Esnafspor olunca kulübün adı ÇİMENSPOR olur. Yeni yönetim ise Sadi Çevik Başkanlığında Ali Beysel,İbrahim Lapacı,Adnan Menteşe ve Halil Camcı’dan oluşur. 1960 yılından önce ESNAFSPOR,1961 yılından sonra ÇİMENSPOR ,1966 yılında Bursa 2. Amatör Liginde Bursa Şampiyonu olup, Bursa 1. Amatör Ligine yükselen ilk Yenişehir takımıdır. Bu takımın önemli futbolcuları şunlardır : Semih Alkan,Arap Sabahattin Ceylan,Yavuz Erbaş,Ayazlı Salim,Kaptan Cengiz Erbaş,Zekeriya Hacı,Gadak Cahit Alanya, Felek Salih Hoşgönül,Kırnoş Kazım Camcı,Mete Çetin,Karpi İbrahim Büyükkocabaş. Diğer sporcular ise : Ali Ezer, İhsan Can, Börek Mehmet, Gogu Burhan, Cemalettin Alanya Yüce, Balık Mustafa,Goygoy Mehmet, Arap İbrahim Çakıroğlu, Ergin Oğuz, Ferit Özer,İsmet Faydalı, Ferit Hoşgönül, Behçet,Hüseyin Köyçay, Hulisi Coşkun,Oğuz Erbaş,Nihat Sorgut,Fethi Akın,Veli  Canel,Adnan Süsler,Galip Kaleci,Erol Şenduranlar,Nahit Türk,Sedat Dinç,Ahmet Dengiz,Nihat ve Sami Solak ve Ömer Lapacı…
              1966 yılında 1. Amatör Küme’ye yükselen ÇİMENSPOR, 1967 yılında YENİŞEHİR GENÇLİK ile birleşerek  YENİŞEHİRSPOR  adı altında mücadele eder. Bu kulübe eski başkanlardan Münür İstek ve Mehmet Biliyulun maddi ve manevi destekleri çok olmuştur. Bu birleşmenin mimarlarından biri de Asım Akçacı’dır. Ayrıca o yıllarda duvar gazetesi çıkaran,kulübün forma ve armalarını yapan Orhan Seyri ve golcü futbolculardan Kırtasiyeci İsmail Ahı’nın oğlu Vural Ahı ile çıkarmış oldukları duvar gazetesi spor adına güzel bir örnektir. Ayrıca rahmetli Motor Osman gibi bir golcüyü de burada anmadan geçemeyeceğim.
                Yenişehir’in Futbol Tarihini 2 haftadır yazdığımız yazılarla eski dönemlerini anlatmaya çalıştık. Gelecek aylarda köşemizde Yenişehirspor ve  Yenişehir Belediyespor hakkındaki yazılarımızı da zaman zaman bulacak ve Yenişehir’de futbolun son yılları-yeni tarihi hakkında da bilgi edineceksiniz.  
               KAYNAK: YENİŞEHİR BELLEĞİ- TURGUT YÜCE (Not: Yenişehir’in Futbol Tarihini hazırlarken yardımlarını esirgemeyen Turgut Yüce Ağbimize teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca Yenişehir’deki  araştırmalarımızda yardımcı olan Ali Bilgiç Ağbimize ve Kamil Öz’e de teşekkür ederim.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.