SON DAKİKA
Hava Durumu

MUHARREM İNCE RÜZGÂRI

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2018 21:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2018 21:24
Ülkemiz 24 Haziran pazar günü  çok enteresan ve çok kritik bir seçime doğru yol aldı gidiyor. 2 hafta sonra her şey belli olacak. Genel Seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de yapılacağı seçimlerin sonucunu tüm ülke olarak merak ediyoruz. Parlamenter Rejim mi ? Başkanlık Sistemine tamamen geçiş mi ? Hep birlikte göreceğiz.
             Genel Seçimler için AKP ve MHP-nin birlikte kurduğu, BBP-nin destek verdiği CUMHUR İTTİFÂKI ile CHP-İYİ PARTİ-SP nin birlikte kurup DP- nin dışarıdan desteklediği MİLLET İTTİFÂKI arasında geçeceği kesin. Cumhurbaşkanı adayları cezaevinde tutuklu olan ve meydanlara çıkamayan HDP-nin ise o/o 10 barajını aşıp aşamayacağı tartışılıyor. Her ne kadar anketler barajı rahat bir şekilde aşacağını gösterse de, oylarının bıçak sırtı olduğu aşikâr. 550 olan milletvekili sayısının 600-e çıkmasıyla 301 milletvekilini alan bir parti veya ittifak TBMM-de çoğunluğu ele geçirecektir. Genel Seçimlerde hangi partinin veya ittifâkın çoğunluğu alacağı pek tahmin edilemiyor. Her iki tarafta seçimi kendilerinin kazanacağını söylüyor. Yani çok kritik ve heyecan yüklü bir atmosfer içinde partilerin seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çok ilginç ve renkli bir seçim havası yaşıyoruz.



Cumhuriyet Tarihimiz ilk defa ittifakların kurulduğu böyle bir seçim yaşayacak.
                24 Haziranda ayrıca bakanlar kurulunu yani hükümeti kurup ülkemizi yönetecek olan Cumhurbaşkanı da seçilecek. Cumhurbaşkanı adayları AKP Genel Başkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı RECEP TAYİP ERDOĞAN-CHP Yalova Milletvekili MUHARREM İNCE -İYİ PARTİ Genel Başkanı MERAL AKŞENER-HDP Milletvekili SELAHATTİN DEMİRTAŞ- SP Genel Başkanı  Temel Karamollaoğlu ve VP Genel Başkanı Doğu Perinçek…Yani 2 oy kullanacağız. Bir oy seçeceğiniz partiye, bir oy da Cumhurbaşkanı adayına verip 2 oy pusulasını bir zarfa koyacaksınız. Seçimin bu ilk turunda o/o 50+1 oy alan Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu oranını tutturan bir aday çıkmazsa, en fazla oy alan 2 aday arasında 8 Temmuzda 2. Tur oylama yapılacak ve en fazla oyu alan aday 5 yıllığına ülkenin yönetiminde tek söz sahibi olacak. Çünkü bu seçimlerle birlikte Başbakanlık kalkıyor ve tüm yetkiler 1 kişide toplanıyor. Adaylardan R.T.Erdoğan, M.İnce ve M.Akşener seçimi ilk turda kazanacaklarını iddia etseler de, seçimin 2. Tura kalacağını söyleyebiliriz. 2. Turunda R.T.Erdoğan ile M.İnce arasında kıyasıya geçeceğini söyleyebiliriz. Bu arada partisi ve kendisi ilk kez seçime girecek olan İYİ PARTİ Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı M.Akşener’de seçimlerin iddialı bir ismi. Ama ne kadar oy alacağı pek tahmin edilemiyor ve anketlerde çok değişik oranlar çıkıyor.



                Seçim çalışmaları yavaş yavaş hız alırken 4 Haziranda CHP-nin adayı olarak Muharrem İnce’nin açıklanması ve O’nun meydanlara çıkmasından sonra seçimin çehresi ve dengeleri değişti . Tecrübesi, birikimi,hazır-cevaplılığı-ses tonu ve etkileyici konuşmalarıyla kitleleri adetâ coşturan M. İnce seçimlere ayrı bir hava getirdi. Elinde su testisi- kosası,başında şapkası, traktöre binişi,köylülerle sohbeti, sahnede horon oynayışı ve yeryüzü sofralarında halka birlikte iftarını açması gibi halkın gözüne hoş gelen hareket ve davranışlarıyla seçimlerin en renkli adayı… Şatafattan ve gösterişten  uzak sade bir seçim kampanyası yürütmesi de O’nun diğer artıları. Bir öğretmen olması nedeniyle gençlere ve öğrencilere verdiği vaatlerine de inanılıyor.  Havanın bu sıcaklığında ve üstelik ramazan ayında her gün 2-3 ve bazen de 5-6 yerde nokta mitingleri düzenlemesi inanılır gibi değil ve taraflı -tarafsız herkesin sevgisini kazanıyor. M.İnce, seçimlere gerçekten bambaşka bir hava getirdi ve her gittiği yerde meydanlar dolup taşıyor. Bursa Miting’ini izlemiş ve 45 yıldır değişik partilerin mitinglerini izlemiş biri olarak ben böyle bir kalabalık, böyle bir ilgi ve coşku görmedim.
                Muharrem İnce’nin rakiplerinin hepsini, hatta oylarının düşmesi pahasına  cezaevinde HDP-nin adayı ve rakibi Selahattin Demirtaş’ı a da ziyaret etti.  Üstelik hepsinin hesabına 500 TL. yatırarak   barışçıl yönünü de gösterdi. En büyük rakibi R.T.Erdoğan’a da kendisine sataşmadığı sürece de sert konuşmalar yapmayacağını da belirtti.
                Türkiye’nin bugüne dek en önemli ve en kritik seçimine  az bir zaman kaldı. Bakalım Türk Halkı, Demokrasinin temel taşı olan Parlamenter Siteme Geçişin tekrar yolunu mu açacak ? Yoksa Tek Adamın egemen olduğu Başkanlık Sistemini mi onaylayacak ?       
                     
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.