SON DAKİKA
Hava Durumu

KARA ELMAS ZEYTİN

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2018 20:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2018 20:52
       ZEYTİN, ülkemizin önemli gıda maddelerinden biridir. Sabah kahvaltılarının baş tacıdır. Zeytin ağacının 2000 yıl hatta 3000 yıl ömrü olması nedeniyle ÖLMEZ AĞACI veya  HAYAT AĞACI olarak da bilinir. Kutsal bir ağaçtır. Bütün ağaçların ilkidir. Zeytin dalı barışın simgesidir. Zeytin sofralık olarak tüketilir. Yağı da çok sağlıklıdır ve bazı ilaçların yapımında kullanılır. Zeytin ağacı yıl boyunca yapraklarını hiç dökmez. Dikildikten 4-5 yıl sonra bir miktar ürün vermeğe başlar ve zamanla her geçen yıl ürün miktarı artar.
        ZEYTİN, önceki yıllarda iyi bir gelir kaynağıydı. Bu nedenle zeytine KARA ELMAS denirdi.  Ama son yıllarda üreticiler pek memnun değil. Bir öğretmen ve eğitimci olmamın yanında aynı zamanda bir zeytin üreticisiyim. Emekli olduktan sonra köyümdeki zeytin ağaçlarımla daha yakından ilgileniyor ve zeytin tarımı yapıyorum. Çocukluğumuz zeytin ağaçlarının arasında geçti. Gün geldi çapa yaptık, gübre attık, budamalar yaptık,gün geldi onun gölgesinde oturduk, dinlendik, yemekler yedik ve zeytin yapraklarını nefis kokusunu aldık. Çocukluğumuzda zeytin toplarken, karlarla örtülü zeytin ağaçlarına dayadığımız yüksekçe merdivenlerin tepesine çıkarak hayatımızı hep hiçe saydık. Belimize bağladığımız sepete zeytinleri toplarken, karda-kışta önce dalları silkeler ve soğukta titreyen ellerimizi ateşte ısıttıktan sonra o yüksekçe yere yine çıkardık.  Zor ve meşakkatlidir zeytincinin işi. Yazın güneşin kavurucu sıcağı altında akşama kadar zeytin bahçelerinde çapa sallamak kolay iş değildir. Zeytin toplarken o yüksek merdivenlerin tepesinden düşüp ölen, felç olan, beli kırılıp sakat kalanların canlı şahidiyim.  
              İznik Gölü Kıyıları’nda gümüşi renkli zeytin ağaçları sanki bir zeytin denizini andırır ve seyrine doyum olmaz bir manzara oluşturur. Zeytin ağacı yapraklarını yıl boyunca hiç dökmez.  Gemlik, İznik, Mudanya, Orhangazi dolaylarında yetiştirilen ve MARMARABİRLİK Zeytinleri olarak satılan, iç ve dış piyasada ciddi bir alıcısı bulunan bu zeytinler çok kaliteli ve lezizdir. Ancak önceki yıllarda mahsulünü toplayıp geliriyle ev alan, çocuğuna düğün yapan veya traktör alan zeytin üreticisi şimdi sefilleri oynuyor. Mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin çok pahalı olması,üst üste gelen fiyat artışları ve üstelik son yıllarda yaşanan afetler üreticiyi bezdiriyor. Çilekeş zeytin üreticisi, masrafını dahi çıkaramıyor. Bankalara olan borçları bir kartopu gibi gittikçe katlanıyor ve maalesef derdini soran bile yok. Eski yılların KARA ELMASI zeytin kaderine terk edilmiş bir durumda kurtarıcısını arıyor.     
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.