SON DAKİKA
Hava Durumu

İZNİK 4 MEDENİYET

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2018 21:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2018 21:19
             İznik ;Türkiye’nin tarihi, turistik, şirin ilçelerinden biridir. İznik Gölü Kıyısı’nda tarih ve doğa harikası bir ilçedir. İzmit’e bağlı küçük bir kasaba iken 1930 yılında Bursa’ya bağlandı.  Mahalleye dönüşen 37 köyüyle birlikte toplam nüfusu 42.727 dir. Yüzölçümü 753 km2, rakımı 85 metre, Bursa’ya olan uzaklığı da 85 km. dir. Zeytincilik ve meyvecilik önemli bir gelir kaynağıdır. Müşküle Üzümü dünyaca ünlüdür. Panayırları ve çarşamba günü kurulan pazarı ile hareketlilik kazanır. İznik’in Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlığın tarihte önemli bir yeri  vardır. İznik, zeytin ve meyve ağaçları,gölü,hanları,hamamları,kale ve surları,camileri,tarihi eserleri ve çinileri ile antik bir şehirdir. 
İznik’in bilinen ilk adı HELİKORE’dir. Helikore,  “mert ve zengin insanların yaşadığı bağı , bahçesi  bol yer” anlamına gelir. M.Ö. 1200 yıllarında Bitinyalılar’ın eline geçince başkent oldu. Antik Çağ’dan beri  NİKAİNA (Nicea) olarak bilinir. Bu ismi Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos’un karısı  NİKE’den alır.  M.Ö. 293 yılında Bitinya Krallığına bağlanan kent önemli mimarı yapılarla süslenmiş adına altın sikkeler basılmış ve tarihte ALTINŞEHİR ünvânı ile anılmıştır. Kent daha sonra Romalı’ların eline geçmiştir. İznik’in etrafı  4970 metre uzunluğundaki surlarla çevrilidir. Surların 4 ana kapısı vardır. İstanbul Kapı ve Lefke Kapı  Roma İmparatoru Hadrianus, Yenişehir Kapı  ve Göl Kapı ise İmparator Claudias Godhicus tarafından yaptırılmıştır.
                 İznik, hıristiyanlar içinde önemli bir yerdir. 787 yılında İznik Ayasofyası’nda 7. Konsil toplanmıştır. Ayasofya son zamanlarda camiye dönüştürüldü ve Orhan Cami adını aldı. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden kalma yüzlerce eseriyle İznik’in her yerinden tarih fışkırır. Adetâ bir AÇIK HAVA MÜZESİ  gibidir. İznik, 1075 yılında Selçuklular’ın eline geçti ve başkent oldu. Anadolu’nun ilk Türk Başkenti İznik’tir.  Bazı okullara Selçuk, Alpaslan ve Kılıçaslan gibi isimlerin verilmesi çok önemli ve manidardır. 1331 yılında Orhangazi komutasındaki  Osmanlı Orduları tarafından ele geçirilen İznik, zamanla önemli bir kültür, sanat ve ticaret merkezi durumuna geldi. İznik; 1081-1097 yıllarında Selçuklu Devleti’ne, 1204-1261 yıllarında Bizans İmparatorluğu’na, 1331-1335 yıllarında ise Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptı. İznik’in Orhan Bey tarafından fethedilişin yıldönümü her yıl şenliklerle kutlanır. Bu yılda geçtiğimiz cuma günü (2 martta) Orhan Bey’in İznik’i fethetmesinin 687. Yıldönümü ve Yenişehir Kapı’dan girişi temsili olarak canlandırılmıştır.
                 Adıyaman’ın Besni İlçesi’nde İznik adında bir köy mezrası bulunmaktadır. Her iki İznik arasında dostluk ve kardeşlik köprülerinin kurulması uygun ve yararlı olacaktır.   




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.