SON DAKİKA
Hava Durumu

Baba ve oğulun muhtarlık yarışı

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2019 09:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 09:27
31 Mart Yerel Seçimlerinin en ilginci Bursa-Orhangazi  İlçesi’nin HECELER Köyü’nde yapıldı. Bursa’nın Orhangazi İlçesine bağlı, 90 hanelik, 350 nüfusu bulunan, dağ ile İznik Gölü arasında, zeytinlikler içinde yer alan Anadolu’nun bu güzel ve şirin köyü Heceler adını Osmanlı Dönemi’nde köyün kurucularından Ece Bey’den almıştır. Ece Bey adı zamanla Hece Bey, sonraki yıllarda da Heceler’e dönüşmüş ve köyün adı Heceler  olmuştur.



Heceler, Orhangazi’ye 15 km uzaklıkta Gemlik-İznik Karayolu üzerindedir. Köy halkının  geçim kaynağı çiftçiliktir. Bölgenin en güzel zeytinleri burada yetişmektedir. Heceler Köyü’nün adı, Spor Lotonun  7 Haziran 2012 tarihli çekilişinde Sami Durmuş adlı bir köylünün eski parayla (6 trilyon 678 milyar lira) ikramiye kazanması ile gündeme gelmişti. Sami Durmuş parasını harcayamadan 10 ay sonra akciğer kanserinden vefat etmiş ve bu ikramiye olayı  ulusal ve yerel basında epey yer almıştı.
31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Heceler Köyü’nde bir ilginç olay daha yaşandı. Köyün Muhtarı Ali Sevinç tekrar muhtarlığa aday olmak istedi ama oğlu Zafer Sevinç’in karşısına aday olarak çıkacağını hiçte tahmin etmemişti. Muhtar Ali Sevinç aynı zamanda Orhangazi Minibüscüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir. Karşısına aday olarak çıkan 1985 doğumlu oğlu Zafer’de Meslek Lisesi mezunu ve Orhangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesidir. Evli ve eşi de üniversite mezunudur. Bursa’da bir işyeri bulunan eşinin seçimlerde çok desteğini görür. Benim köyüm Müşküle’ye  9 km. uzaklıkta bulunan Heceler Köyü’nü seçimlerden sonra ziyaret ettik. Köy yolunda inince tesadüfen Gemlik Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuna ile karşılaştık. Kendisi Heceler Köyü’ndendir, emekli olmuş ve Bursa’da ikamet ediyor. O da köyünü ziyarete gelmiş. Ben Gemlik Kurşunlu Nursel Çağlar İlköğretim Okulu Müdürü iken birlikte çalışmıştık. Yani bizim İlçe Müdürümüzdü. Karşılaştığımız iyi de oldu. Birlikte köyün kahvehanesine gittik. Bana yardımcı oldu. Köylüler bir masada seçim sohbeti yapıyordu. Müdürümüz Mehmet Tuna köyün yeni muhtarını cep telefonu ile aradı. Bir müddet sonra Muhtar Zafer Sevinç geldi ve tanıştık. Çok heyecanlı , muhtarlığa alışmış ve köyüne birşeyler yapmak istiyor, hizmete susamış. Yenişehir-YÖREM Gazetesi’nden geldiğimi  ve komşu köy Müşküle’den  emekli bir öğretmen olduğumu söyledim  ve başladık sohbete :
E.K. : Muhtarım önce sizi başarınızdan dolayı tebrik ederim. Ancak babanıza karşı niye aday oldunuz ? Daha gençsiniz. Babanız Ali Sevinç bir dönem daha muhtar olsaydı.
Z.S. : Ben niye olmayayım ki ? Demokrasi var. Babamla evim ayrı, yolum ayrı. Herkesin hesabı, geliri ayrı. Ben muhtarlığa aday olacağım sen aday olma dedim. Ama dinlemedi. Aday olunca çekil dedim, çekilmedi. İlk defa size söylüyorum benim ileride başka hedeflerim var. (Hedeflerini yazmamak şartıyla söyledi. Biz de yazmadık. Umarım bu güzel hedeflerine ulaşır.) Bunlara bir an önce ulaşabilmem için önce köye muhtar olmalıydım. Babama bunu anlatamadım. Adaylıktan vazgeçmeyince bende çıktım adaylığımı ilan ettim. Seçime 7 aday katıldı. Biri de bayandı.
E.K. : Anneniz hanginizin tarafında yer aldı ? Biri eşi, biri oğlu.
Z.S. : Ben bu olayda en çok anneme üzüldüm. Çok zor günler geçirdi. İkimizden birinin  bırakmasını istedi. Babam da, ben de adaylıktan vazgeçmeyince, “İkinizde bırakın. Aday falan olmayın. İstemiyorum ” dedi. Ağabeyim de babamdan yanaydı ama ben adaylığımdan vazgeçmedim.  
E.K. : Peki eşiniz bu işlere ne dedi ? Kimi destekledi ? Babanın karşısına aday olma falan demedi mi ?
Z.S. : Eşim aday ol dedi, beni destekledi.  Adaylıktan çekil falan demedi. En büyük desteği ondan gördüm. Allah razı olsun tüm yazı ve afişlerimi O hazırladı. Bana tam bir destek sağladı.
E.K. : Daha çok gençsin. Çocuğunuz var mı ?
Z.S. : 1 erkek çocuğumuz var.
E.K. : Adı ne ?
Z.S. : Ayaz Hakkı.      
E.K. : Allah uzun ömürler versin.
Z.S.:  Sağolun.Teşekkür ederim.
E.K. : Köyünüzün tarihi yerleri var mı ?
Z.S. : Köyün üst taraflarında Erenler Mevkisi’nde Dedelerin mezarları var. Burada Cumhuriyetin 10. yılında güreşler  düzenlenmiş. Pilavlar yapılmış, çorbalar yenmiş. Ben bu gelenekleri devam ettireceğim. Her yıl bir cumartesi günü Halk Günü yapacağız. Ben hizmetkar olup halkıma hizmet edeceğim. Köyde neler yapacağımıza halkımızla birlikte karar vereceğiz.
E.K. : Başka ne gibi hizmetler yapmayı düşünüyorsun ?
Z.S. : İlk etapta Su Deposu yapacağız, Eski Okulumuzu tamirat yaparak gençlerin hizmetine açacağız. İleride çok iyi ve güzel projelerimiz olacak.
E.K. : Şimdi babanız ile aranız nasıl ? Buzlar biraz eridi mi ?
Z.S.:  Aramız çok gergindi. Seçimi kaybedince epey üzüldü ve kızgındı. Ama şimdi zaman geçtikçe biraz daha iyiye gidiyor. İnşallah daha iyi oluruz. Bakalım zaman ne gösterecek ?
E.K. : Babanızı köyde göremedik. Nerelerde acaba ?
Z.S. : Nerede olduğunu bilmiyorum. Ama akşam olunca belki gelir.
E.K. : Sanırım sizin yoğun işleriniz var. Ben size veda edeyim. İleride köyünüzü ve sizi tekrar ziyaret edeceğim. İçten ve samimi cevaplarınız için teşekkür ederim.
 Z.S. : Bende size teşekkür ederim. Buraya kadar geldiniz. Zahmet ettiniz. Çok sağolun.
(Köyün yeni ve genç muhtarı Zafer Sevinç’e, köylülere, bu arada bizi sabırla dinleyip köyünün tarihi ve kuruluşu ile bilgiler veren Gemlik Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuna’ya veda ederek Heceler Köyü’nden memnun olarak ayrıldık.)           

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.