SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazlı içecekler ile ilgili bilgiler

Gazlı içecekler, ilk açıldıkları zaman asit düzeyleri olması gerektiği gibi olsa da bir süre sonra asitlerini kaybediyor. Peki, gazlı içecekler neden bir süre sonra asitlerini kaybediyor? İşte cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2023 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Gazlı içecekler ile ilgili bilgiler

GAZLI İÇECEKLER KARBONDİOKSİTTEN OLUŞUR
Gazoz, soda ve kola gibi gazlı içecekler ağzı açıldıktan bir süre sonra asidini kaybediyor. Kapağını açtığınızda duyulan ses aslında kimyasal bir süreç. Asitli içeceklerin içerisinde oluşan kabarcıklar karbonatlaşma nedeniyle oluşur.

Kabarcıklar, içilen içeceğin içerisindeki maddelerin kimyasal tepkimeye girmesi sonucu oluşur. İçeceğe eklenen karbondioksit, su veya sulu çözelti basınç ile eklenir. Bu basınç karbondioksidin gazdan sıvı forma geçmesi sonucu içeceğin oluşması sürecisidir.Üreticiler, teneke kutu, cam veya plastik şişenin içerisindeki basıncı artırıp bu ürünleri düşük sıcaklıkta tutuyor. Koşullar sağlandığında su molekülleri çok fazla karbondioksiti içerisinde tutabiliyor. Hava geçirmeyen kutular içerisinde karbondioksit bir miktar su ile çözünüyor.

Geriye kalan kısım da şişenin en üst yerinde sıvının üzerinede gaz halinde bulunuyor. Kapağıçevirdiğinizde karbondioksit gazı bu şekilde dışarı çıkıyor.GAZLI İÇECEKLERİN ASİDİ NEDEN GİDER?

Karbondioksit aslında havadan 1,5 kat daha ağırdır, yani hemen kaçmaması gereken bir gaz. Ancak gazlı içerisinde bulunan karbondioksitler aşırı doymuş halde bulunurlar. Bu nedenle hızla havaya karışarak yok olurlar.Gazlı içecekleri çakaladığınızda içerisindeki karbondioksiti üstünde bulunan boş kısımdaki gaz ile karıştırmış olursunuz ve böylece reaksiyona girerek daha hızlı asidi kaçar. Kutunun içerisinde basınç fazla yükselir ve patlamazsa bile kontrolsüz bir şekilde köpürebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.