SON DAKİKA
Hava Durumu

Yetiştirici yapağıya müşteri bekliyor

Yenişehirli küçükbaş hayvan yetiştiricileri, geçen ay koyun kırkımından elde ettikleri yapağılara müşteri bekliyor. Yetiştiriciler, başka bölgelerdeki düşük satış fiyatlarının ilçede de uygulanmasından kaygı duyuyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2021 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yetiştirici yapağıya müşteri bekliyor




ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"TÜCCAR İLGİ GÖSTERMİYOR"

Yaz aylarında koyunların kırkılmasıyla elde edilen yapağılara geçmiş yıllara göre rağbet epey azaldı. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, yapağıların satışından gelir elde edemediklerinden yakınıyorlar. Bugünlerde köylere gelip alım yapan tüccarları beklediklerini ifade eden Yenişehir Marmaracık Muhtarı Mithat Arı, yapağıların henüz talep görmediğini anlattı. Muhtar Arı, hayvan yetiştiricilerinin yapağıdan para kazanamadığından yakındı.
 

"KIRKIM PARASINI ÇIKARMIYOR"
Geçen yıl yüzlerce koyundan çıkarılan yapağıları satamadıklarını hatırlatan Muhtar Arı, bu yıl ise alım fiyatlarının düşük olduğuna yönelik duyumlar aldıklarından söz etti. Çevre illerde yapağının kilosunun 2 liradan işlem gördüğünü öğrendiklerini söyleyen Arı, "1 koyunun kırkımına 10 lira ödeme yaptık ve 1 kilo yapağı elde ettik. Bu durumda 5 koyunun yapağısını satarak ancak 1 koyunun kırkım parasını çıkarabileceğiz" dedi.
 
 5 koyundan elde edilen yağılarla ancak 1 koyunun kırkım parasının karşılanabildiğini söyleyen Yenişehir Marmaracık Muhtarı Mithat Arı, yapağıları başka bir alanda değerlendiremediklerini için tüccarın yolunu gözlediklerini vurguladı. Geçen yıl kilosu 125 kuruşa kadar düşen yapağılar için tüccarın da gelmekte nazlandığını ifade eden Arı, "Yer işgal eden çuvallar dolusu yapağıyı kışın sobalarda yakmaya da gönlümüz razı olmuyor. Bu soruna el atılıp çözüm bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.




"HER GEÇEN YIL TALEP AZALIYOR"

     Yapağı alımı yapan tüccarlardan gelen taleplerin giderek azaldığını belirten Marmaracık Muhtarı Mithat Arı, geçen yıl yapağı dolu yüzlerce çuvalın kuruluklarda bekletildiğini hatırlattı. Koyunların her yıl en az bir kez kırkılması gerektiğine işaret eden Arı, "Bu zorunluluktan dolayı kaçınılmaz bir şekilde yapağı üretiyoruz. Bursa'daki Merinos Fabrikası yıllar önce kapanınca, yapağının pazarı da büyük ölçüde daraldı. Çünkü tüccarın talebi giderek azalıyor. Bugünlerde, elde ettiğimiz yapağılara müşteri bekliyoruz" dedi.

"EKONOMİK DEĞERİ YOK DENECEK KADAR AZALDI"  
     Alım yapan az sayıdaki tüccarın da yapağılara biçtiği bedelin gerilediğini ifade eden Arı, kullanım alanları biten yapağının ekonomik değerinin yok denecek kadar azaldığını vurguladı.        
     Eskiden ekonomik ve sosyal yapının biçimlenmesinde rol oynayan yapağının kırsal yerleşim birimlerinde her bakımdan değerinin olduğuna dikkat çeken Arı, sözlerini şöyle tamamladı: "Hayvancılık yoğun yapılıyordu. Merinos Fabrikası kapanıncaya kadar, 10-15 yıl öncesine kadar. 1 yılda elde ettiğimiz yünden kazandığımız parayla havanların bir yıllık yiyeceğinin yarısını karşılıyordu. Yünün eski değeri kalmadı."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.