SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir Ovası'nda biber hasadı hayal kırıklığıyla başladı 'Kazancı masrafını bile karşılamaz'

Çiftçinin umutla beklediği biber hasat dönemi dün başladı. Sabah saatlerinde tarlalarına giden çiftçiler, sezonun 1'inci el biber çeşitlerini toplamaya başladılar. Ancak bekledikleri satış fiyatını bulamayan çiftçiler hayal kırıklığı yaşadılar.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2021 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir Ovası'nda biber hasadı hayal kırıklığıyla başladı 'Kazancı masrafını bile karşılamaz'



ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"EN AZ 3 LİRA FİYAT BEKLİYORDUK"

     Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, hasadın ilk gün bibere 2 liraya kadar alıcı çıktığını belirterek, bu satış fiyatının beklentileri karşılamadığını söyledi. Çiftçinin en az 3 lira fiyat beklediğini ifade eden Aktaş, "İhracatçı firmalar ilçede henüz alımlara başlamadı. İlerleyen günlerde fiyatlarda herhangi bir yükselme olup olmayacağını bilemiyoruz. Ancak, umut etmeyi sürdürüyoruz" dedi.
 


"ÇİFTÇİMİZ BU YIL PARA KAZANAMAZ"

Tarımsal üretimde, sulu tarım ürünlerinin yetiştirilmesi aşamasında maliyetlerin hızla arttığına işaret eden Aktaş, gübreden mazota, ilaçtan tohuma kadar her kalemde maliyetlerin yükseldiğini vurguladı. Geçen yıl gübrenin çuvalının 130 liradan alınırken bugün 340 liraya kadar çıktığına işaret eden Aktaş, bu satış fiyatlarının masrafları bile karşılamayacağını dile getirdi.
 


"İHRACAT BAYRAMDANSONRA BAŞLAYACAK"

Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştirildiğini belirten Aktaş, ürünün sayıları 20’yi bulan ihracatçı firmalar aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini söyledi. Aktaş, ihracatçı firmaların ilçeye 2 hafta sonra gelmeye başlayacaklarını kaydetti.
 
Yenişehir Ovası’nda çiftçinin beklentilerini yoğunlaştırdığı taze fasulye ve biber ilk hasat günü umduğu kazancı sağlayamadı. İlk hayal kırıklığı yaşadığı taze fasulyeden sonra biber çeşitlerinin kilosu da en çok 2 liraya ancak alıcı bulabildi.



BİNLERCE DÖNÜM ALANDA BİBER YETİŞTİRİLİYOR

     Bezelyeden mısıra, domatesten fiğe kadar çok çeşitli ürünler yetiştiren Yenişehir çiftçisinin, biber ve fasulyeden elde ettiği kazancın önemli bir yer tuttuğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, toprakların verimli olması sayesinde toplam 30 bin dönüm alana, yılda iki kez biber çeşitlerinin dikilebildiğini anlattı. 1'inci el biberin her yıl mayıs ayında dikildiğini ve temmuz ayında hasada başlandığını belirten Aktaş, 2. el biber ürününün dikimine ise bezelye, fiğ, yulaf ve arpalardan boşalan tarlalarda, haziran ortalarında başlandığını ve eylül ayında hasada girişildiğini bildirdi.



"AVRUPA ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR"

     Ovada sarı biber, sarı sivri, kıl sivri, Demre, yeşil sivri, Şili acısı, jarapon, üçburun, fındık biberi, kırmızı biber ve salçalık kapya cinsi biber çeşitlerinin yetiştirildiğini söyleyen Aktaş, ürünün yurtiçi ve yurtdışında alıcı bulduğunu bildirdi. Ürünün tüccarlar aracılığıyla iç piyasaya sunulduğunu vurgulayan Aktaş, “Yenişehir Ovası’nda çiftçiden alınan biber çeşitlerinin, başta Almanya olmak üzere İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa ve İsviçre’ye ihracatçı firmalarca TIR’larla gönderiliyor. Ovada yerleşik tesisleri bulunan 45 ihracatçı firma temmuz ayının ikinci haftasında başladığı alımları kasım ayının ikinci haftasına kadar sürdürüyor” dedi.



"GELECEĞE HEP UMUTLA BAKIYORUZ"

     Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçi, geleceğe hep umutla, hep sarsılmaz bir beklenti ve iyimserlikle bakmak zorunda. Umut çiftçinin en önemli dayanağı. Çiftçi her yıl, bir önceki yılda yaşadığı düş kırıklıkları ve zararları unutuluyor, taze beklentiler içine giriliyor.”
     Yenişehir’e her yıl olduğu gibi 20'ye yakın ihracatçı firmanın yanı sıra, büyük alışveriş merkezleri ve hallere ürün toplayan tüccarın ilçeye geldiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "1. dikimler 20 bin dönüm, 2. dikimlerse 10 bin dönüm alanda gerçekleştiriliyor ve bir sezonda yaklaşık 70 bin ton ürün elde ediliyor. 20'ye yakın ihracatçı firma her sezon ilçeye gelip çiftçiden aldığı ürünleri başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda ve İngiltere’ye gönderiyor. Büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösteriyor. Tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerin hallerine taşıyor.”


 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.