SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir'e irtibat bürosu

İrtibat Bürosu Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü hizmet binasında faaliyet gösterecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2022 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2022 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir'e irtibat bürosu

Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu'nun açılışı yapıldı. Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü hizmet binasında faaliyet gösterecek irtibat bürosunun açılışına Kaymakam Rahmi Köse, Belediye Başkanı Davut Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz, Şube Müdürü Selami Çiçek ve Yenişehir MTAL Müdürü Mehmet Şahin katıldı.
MTAL Müdürü Şahin çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Şahin şunları kaydetti:
"Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kalifiye  insan ihtiyacını karşılayabilmek adına gayret sarf etmektedir.
2021-2022 Eğitim Öğretim yılından itibaren 9.sınıftan kademeli başlayarak  33 alan ve 181 meslek dalında eğitim verilmektedir
Öğrenciler ilgi ve yetenekleri olduğu meslek alanında hem çalışarak hem  de okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır
.Öğrencilerimiz 1 gün okula, 4 gün iş yerine giderek mesleki eğitimlerini alırlar.
İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır. Başarılı olanlara belge verilir.
Mesleki Eğitim Merkezini devam eden öğrenciler 11. Sınıf sonunda Kalfalık, 12. Sınıf sonunda Ustalık belgesi ve Meslek Lisesi Diploması almaya hak kazanır.
Mesleki Eğitim merkezlerinde 9,10 ve 11. Sınıf öğrencilerinin işletmelerine asgari ücretin %30’u, 12. Sınıfta ise asgari  Ücretin %50’si 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B)  bendine göre devlet katkısı olarak ödenir.
 
            Ortaokul Mezunlarına 1 Yılda Lise Diploma Alma İmkanı
  Daha önceki yıllarda Kalfalık Belgesi almış olan ve ortaokul mezunu olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinin 12 sınıfına yani Ustalık Eğitimine kayıt olarak aynı zamanda diploma fark derslerini de alabilirler. Mezun olduklarında hem ustalık belgesi hem de Meslek lisesi Diplomasını alabilirler. Daha önceden Ustalık Belgesi almış ortaokul mezunu kişiler,  Mesleki Lisesi Diploması alabilirler. Bunun için Mesleki Eğitim Merkezlerinde diploma fark derslerini almak yeterlidir.             Mesleki Eğitim Merkezinin Sağladığı İmkanlar Mesleğini aktif olarak çalışırken öğrenir. Mesleğini öğrenirken ücret almaya başlar. (Net asgari ücretin en az %30´u 12. Sınıfta  %50 si devlet tarafından karşılanır.) İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanır. İstihdam garantili eğitim alır. İsterse kendi işyerini açar. İş yerini açarken KOSGEB´den 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği alabilir. Aldığı belgeler uluslararası nitelik taşır.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.